Utrykte tekster av kjente forfattere


Når fem nye bind i serien Drama for barn – teaterets sjel nå utgis, er det med dramatikk skrevet av tre av landets største forfattere. Hele ni av tekstene er aldri tidligere trykket.

 – Det er ganske spesielt med tanke på at vi her snakker om gullrekka innen norsk barnelitteratur, sier Anne Helgesen, som er redaktør for de fem nye bindene med norsk barnedramatikk.
Her er Thorbjørn Egner representert med Folk og røvere i Kardemomme by, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, Karius og Baktus og Musikantene kommer til byen, men også med små enaktere fra lesebøkene hans.

Anne-Cath Vestlys skuespill viser et eksperimenterende teatermenneske som har vært ukjent til nå: Huset i skogen, Ut av trolldommen, Nyfødt Andersen og Heksen Innmaria og Frankogfri.

Alf Prøysen er representert med enaktere han skrev for barnesiden Klimpre-Klonken.

Ekstra spennende er det at originalmanuskriptet fra hans svenske fjernsynsserie om Teskjekjerringa publiseres for første gang, sier Helgesen.

Anne Helgesen, foto Espen Winther

Vidarforlaget og Norsk barnebokinstitutt inviterer til lansering av fem nye bind i serien Drama for barn – teatrets sjel. Anne Helgesen er redaktør – og presenterer stykker av Vestly, Egner og Prøysen, foto Espen Winther

Stemoderlig behandlet

Redaktøren har også skrevet fyldige biografiske etterord der hun vektlegger de tre forfatternes sterke tilknytning til teaterkunsten.

– Før trykkekunstens ble oppfunnet skjedde jo formidlingen gjennom framføring, og før skrivekunsten ble utbredt så var det den muntlige fortellingen som gjaldt. De tre dramatikerne som nå presenteres hadde alle en oppvekst der performative fenomen som revy, kabaret og amatørteater sto sterkt.

Da vi fikk ideen om å utgi denne dramatikken for barn, var det ut fra en tanke om at drama for barn i stor grad er blitt stemoderlig behandlet her til lands. Det ønsket vi å endre på.

Anne Helgesen har selv en doktorgrad i teatervitenskap. Datteren Petra Helgesen har en master i litteraturvitenskap. Sammen tok de fatt på det omfattende arbeidet.

– Det har vært kjempegøy, men også mer tidkrevende enn vi først hadde sett for oss. Det er mye materiale man må gjennom. Enkelte av forfatterne er svært kjente – blant dem de tre vi lanserer nå. Andre er i større grad skjulte skatter, sier Helgesen.

Vanskelig utvelgelse

Og selv om flere av forfattere er gjennom-biografert fra før, mener redaktøren at  forfatterskapene nå ses fra en helt ny side.

– Mange av disse forfatterne er jo kjente for sin litteratur, det vil si det som er blitt utgitt i bokform, men sannheten er at mange av dem har jobbet ganske mye med teater. Og det har vært selve poenget – å få frem denne hittil nokså ukjente siden ved forfatterne. Vi har blant annet tatt for oss hvilken vei forfatterne har kommet inn i teaterets verden; altså  belyst dramatikernes forhold til teateret som institusjon. Egner var for eksempel en sloss-kjempe, som gjerne tok opp kampen for dramatikken sin. Vestly tok skuespillerutdanning, før hun gikk inn for arbeidet som dramatiker og forfatter, men hadde en nokså snill og forsiktig fremtoning. Samtidig var hun sylskarp i dramatikken sin. Prøysen på sin side klaget over undertrykkelsen fra de ”finkulturelle”, han tok igjen med å skape populærkultur og satt publikumsrekorder.

Utvelgelsen av stykkene har tidvis vært vanskelig.

– Det har vært spesielt vanskelig å velge bort, fordi vi har hatt så mange gode kandidater. Noen av dem som er representert har for eksempel bare skrevet ett drama for barn, som Hulda Garborg med Tyrihans og Sverre Brandt med Reisen til julestjernen. De har likevel vært så betydelig i teaterets historie at de helt naturlig hører med i en slik samling.

I neste utgivelse er det Tor Åge Bringsværd, Peder Cappelen og Turid Balke som er representert.

– Når blir disse lansert?

– Når jeg blir ferdig. Forhåpentlig til høsten.


Vidarforlaget skal til sammen utgi 15 bind med dramatikk for barn skrevet av landets viktigste forfattere. Fem er allerede utgitt – og nå lanseres fem nye.

Forsidefoto: Adam Bartley

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no