Urpremiereklar: Tyngde – et filmdikt


Lørdag 22. august er det klart for urpremiere på filmversjonen av Tyngde på Østfold Internasjonale Teater på Kråkerøy. Tyngde er et filmdikt av Thomas A. Østbye, basert på Demian Vitanzas prisvinnende tekst med samme navn. Verket presenteres som en spesiell publikumsopplevelse i krysningspunktet mellom film, konsert og teater.

Sterk og personlig

I Tyngde snakker to stemmer direkte til oss fra det hinsidige: Én er stemmen til et barn som aldri ble født, den andre er stemmen til en avdød og savnet mann. De vi ser på lerretet er talerør for disse stemmene, samtidig som de er del av livshistoriene deres.

Rollene spilles av niårige Alva Vitanza fra Halden og skuespiller Terje Strømdahl. Strømdahl har et svært personlig forhold til teksten, som ble til etter hans samtaler med Vitanza da partneren gikk bort etter lang tids sykdom. I filmen formidler han historien til sin avdøde ektemann, som snakker til oss via sitt livs kjærlighet. Alva Vitanza er Demian Vitanzas niese. Hun fikk rollen i filmen etter å ha gjort en svært bra audition.

Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo, het det i Klassekampens anmeldelse av teaterversjonen, som ble spilt på Ibsenfestivalen på Nationaltheatret og Teaterfestivalen i Fjaler. Vitanzas tekst vant også den prestisjetunge Ibsenprisen i 2019.

Fra scene til film

Tyngde skildrer ensomhet, sykdom, utenforskap, sorg og lengsel etter fellesskap – men også stor kjærlighet og tilhørighet. Teksten er musikalsk bearbeidet i et elektroakustisk lydlandskap av Nils Martin Larsen og Bendik Hovik Kjeldsberg, som spiller live under premieren.

Teaterversjonen av Tyngde var en del av det opprinnelige åpningsprogrammet til Østfold Internasjonale Teater som måtte avlyses pga. korona-pandemien. I stedet ble teatret co-produsenter for filmen som ble tatt opp i vår og nå presenteres for publikum.

Østfold Internasjonale Teater lover en annerledes, poetisk, filosofisk, rørende og skjellsettende filmopplevelse!

Tyngde vises også som utekino på Cornerteatret 28. august, i forbindelse med Bergen Dramatikkfestival.

Forsidefoto: Marte Vold

TYNGDE
Manus: Demian Vitanza
Komposisjon og musikk: Nils Martin Larsen, Bendik Hovik Kjeldsberg Produsent, regi og klipp: Thomas Østbye
Foto: Marthe Vold
Lyddesign: Gunn Tove Grønsberg
Skuespillere: Terje Strømdahl, Alva Vitanza
Linjeprodusent, koordinering: Cathrine Kielland Anneli Sollie, Østfold Internasjonale Teater
Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no