Unormalt mye oppmerksomhet


Kunsten å tenke negativt er blitt noe svært positivt for Bård Breien. Etter nærmest kultstatus på teaterscenen i Tsjekkia, står nå Tyskland for tur. 

Det begynte med en visning under den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary i 2007. Bård Breien ble tildelt prisen for beste regi for Kunsten å tenke negativt.

– Filmen kom deretter opp på kino i Tsjekkia og fikk hva jeg vil kalle unormalt mye oppmerksomhet. Det førte til at jeg fikk en henvendelse fra teatret Svandovo Divadlo som ønsket å lage teater.

Stykket har vært spilt sammenhengende i over fire år etter premieren i 2010.

– Det spilles naturlig nok sjeldnere nå, to-tre oppsetninger i måneden, men hver eneste forestilling er fremdeles utsolgt.

Lavbudsjett

Breien tror historien har truffet noe essensielt i det tsjekkiske publikummet.

Breien, Bård møter stykkets hovedrolleinnehaver i Praha

Bård Breien (høyre) møter stykkets hovedrolleinnehaver i Praha

– Jeg tipper det er svartsynet de kjenner seg veldig igjen i; humoren og koblingen med det svarte livssynet. Jeg fikk dessverre ikke overvært selve premieren på stykket da det skjedde, men fikk med meg en visning da jeg var i Tsjekkia i forbindelse med Detektiv Downs. Det var rett og slett knallgod stemning.

Og regissøren hadde lagt seg overraskende tett på filmen, i følge Breien.

– Scenebildet er rett og slett et hus i to etasjer – hvor terrassen vender ut mot publikum. Ensemblet har fått frem fine stemninger, det er mye kul musikk og skuespillerne hadde truffet overraskende presist med karakterene.

– Det er kanskje et manus som er enkelt å overføre til scenen fordi all handling stort sett foregår i huset?

– Ja, sånn sett er manuset veldig tilrettelagt for teater. Det ble jo også i utgangspunktet skrevet slik at handlingen utspiller seg på en location – i og med at det var en lavbudsjett-film.

Fortsatt morsom

Og etter stor suksess i Tsjekkia står nå Tyskland for tur.

– Stykket har faktisk allerede gått et år på en scene Magdeburg – og skal nå opp i Potsdam. Filmen fikk mye oppmerksomhet i Tyskland selv om det ikke var en like stor happening som i Tsjekkia. Men også der er det filmen som har banet vei for teateroppsetningen.

– Hadde du regnet med så mye blest rundt filmen?

– Regnet med og regnet med, men jeg er i hvert fall godt fornøyd. Jeg følte at jeg fikk til  karakterene slik jeg hadde tenkt. Jeg så filmen igjen nå for ikke så lenge siden og likte den fortsatt. Humor kan jo fort gå ut på dato, men det virker som at med en dose kynisme i humoren så holder det litt lenger. Det er en story som har et slags overskudd.

– Har du håp om å få satt den opp på teaterscenen her hjemme?

– Jeg tenker jo av og til at det hadde vært morsomt, men føler jeg har annet å gjøre enn å mase på teatersjefer, så det får bli på andres initiativ.

For det er primært film som er Breiens domene. Nå jobber han med en ny spillefilm; en slags grovkornet svart trygdekomedie. Han har også nylig hatt regi på tre episoder av tv-serien Kampen for tilværelsen skrevet av Per Schreiner, Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe.

Breien, Bård    Kunsten å tenke negativt 8

Fra filmen ‘Kunsten å tenke negativt.

– Det har minnet meg på hvor høyt nivå det er på norske skuespillere for tiden. Og det lover jo godt for fremtiden til norsk film.


Den skandinaviske bølgen

Oversetter Karolina Stehlikova har oversatt og promotert mye norsk dramatikk i Tsjekkia. Hun tror svarte komedier appellerer spesielt godt til det tsjekkiske folket.

– Kunsten å tenke negativt ble møtt veldig godt i Tsjekkia. Etter at Bård Breien fikk prisen for beste regi ved den største internasjonale filmfestivalen der, fikk den bred kinodistribusjon både i Tsjekkia og Slovakia. I 2008 ble den også tilgjengelig på DVD, forteller Stehlikova.

Sammen med Hodejegerne og Trolljegeren er Kunsten å tenke negativt den eneste av norsk samtidsfilm som ble tilgjengelig på tsjekkisk.

– Av og til spilles den fortsatt i forskjellige små «art» kinoer. Filmen ble også veldig populær blant det gjennomsnittlige publikummet. Den passet  fint inn i «den skandinaviske bølgen» (krim og film) som man i Tsjekkia følger nøye. Tsjekkere elsker Aki Kaurismäki, Lars von Trier, men også isolerte skandinaviske filmer som best beskrives som svarte komedier (Petter Næss, Bent Hamer, Joseph Fares og så videre) – en sjanger som også Kunsten å tenke negativt tilhører.

Det å lage et teater av gode filmer er i følge Stehlikova en trend i Tsjekkia.

– De siste ti årene er fire av Lars von Triers filmer blitt satt opp på på scenen. Festen (Vinterberg) er blitt spilt gjentatte ganger og Elling hadde minst seks oppsetninger i Tsjekkia. Kaurismäkis The Man without a past ble kåret til den aller beste tsjekkiske oppsetningen i 2010. Svandovo Divadlo konsentrer seg faktisk om å iscenesette skandinavisk dramatikk. I tillegg til Breiens film har de satt opp teaterstykker av danskene Line Knutzon og Nikoline Werdelin, forteller oversetteren.

 

 

1 kommentarLegg inn dine
  1. Передаем Вам сведения об одорении решения выплатить Вам денежный бонус. Настоятельно рекомендуем сиюсекундно уточнить детали зайдя по ссылке на главную страницу почтового сервиса в срок до 2 дней пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Переход на страницу: http://bitly.com/2TAZagr .

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no