Stipend, vederlag, tilskudd
Dramatikerforbundet forvalter en rekke stipend, vederlag og tilskudd. De fleste av disse ordningene er åpne for både medlemmer og ikke-medlemmer av forbundet. I oversikten under finner du informasjon om de ulike ordningene. Kulturdirektoratet, fylkeskommuner, kommuner og andre fond kan også ha ordninger som er relevante for utvikling og produksjon av dramatikk.
Dramatikerforbundet forvalter vederlagsmidler fra Norwaco og Kopinor for bruk av dramatikere og manusforfatteres verker i ulike sammenhenger: undervisning, tv-distribusjon, privatkopiering og NRK Arkiv mv.
-
Dramatikerforbundet har 10 løpende arbeidsstipend (1 - 3 år). Stipendet skal gi dramatiker anledning til å arbeide med skriveprosjekt eller fordypningsoppgaver for å videreutvikle sitt kunstneriske virke. Arbeidsstipendet tildeles fra ett til tre år etter omfanget av arbeidsplan(er)/skriveprosjekt(er). Dramatikere som mottar arbeidsstipend kan i stipendperioden ikke være tilsatt i varig arbeidsforhold i stilling som overstiger 50 %. Søknad om fornyet arbeidsstipend må begrunnes særskilt. Bruk av stipendet skal rapporteres i etterkant. I 2024 var det årlige stipendbeløpet på kr 318 350.
Søk Dramatikerforbundets arbeidsstipend for 2025
Søknadsfrist: 15. oktober kl. 13:00!
Behandling av søknader
Stipendkomiteen oppnevnes for en periode på to år av Dramatikerforbundets generalforsamling (årsmøte). Stipendkomiteen tildeler Dramatikerforbundets egne stipend og innstiller til Statens kunstnerstipend for endelig vedtak i Utvalget for Statens kunstnerstipend.
Tilgjengeliggjøring av søknadsskjema for Dramatikerforbundets stipend samkjøres med tilgjengeliggjøringen av Statens kunstnerstipends søknadsskjema (medio september), det samme gjelder søknadsfrist (medio oktober) og offentliggjøringstidspunkt (ultimo mars).
Rapportering
Mottakere av Dramatikerforbundets arbeidsstipend skal rapportere aktivitet under og/eller endt stipendperiode ved skjemaet Årsrapport.
Både Dramatikerforbundet og Kulturdirektoratet (Statens kunstnerstipend) utlyser arbeidsstipend for dramatikere, og du bør søke begge ordningene.
-
Stipendet er et bidrag til søkerens kunstneriske virksomhet. Stipendet kan søkes etter fylte 60 år. Det kan blant annet gis støtte til forprosjekt, prosjekter av mindre omfang enn arbeidsstipend, kurs, reiser, fordyping, materialer, utstyr, konsulentbistand m.m. Bruk av stipendet skal rapporteres i etterkant. Bruk av stipendet skal rapporteres i etterkant på eget skjema. Stipendpotten er på kr 300 000 og kan fordeles på flere søkere.
Søk Dramatikerforbundets seniorstipend for 2025
Rapportering
Mottakere av Dramatikerforbundets seniorstipend skal rapportere aktivitet etter endt stipendperiode ved skjemaet Årsrapport.
-
Dramatikerforbundet administrerer utbetaling av NRK-arkivvederlag til skjønnlitterære opphavere.
Når de ikke-fordelbare midlene til dramatikere/manusforfattere tilsvarer et års arbeidsstipend utlyses disse som et NRK-arkivstipend.
Kriteriene for å kunne søke er at man er dramatiker/manusforfatter og har manusrettigheter i NRK-produksjoner som er produsert og sendt før 1.1.2015, og at man kan vise til at verket/verkene ligger eller har ligget tilgjengelig i NRK Nett-TV (https://tv.nrk.no/programmer/nrk-arkivet). For øvrig gjelder vurderingskriteriene som følger av Dramatikerforbundets retningslinjer for forbundets arbeidsstipender.
Søker kan ikke inneha et løpende arbeidsstipend eller ha en fast stilling som overstiger 50 %.Rapportering
Mottakere av Dramatikerforbundets NRK-arkivstipend skal rapportere aktivitet etter endt stipendperiode ved skjemaet Årsrapport.
-
Om tilskudd til faglig utvikling (utviklingstilskudd):
- Formålet med tilskuddet er å bidra til den enkelte dramatikers kunstneriske utvikling.
- Tilskudd kan gis til deltakelse på kurs, seminarer o.l. samt ved egen premiere i utlandet. Støtten søkes på eget skjema. Ev. reise skal skje på rimeligste måte, maks opphold som dekkes er inntil 3 døgn. Kost dekkes ikke.
- Ved tildeling dekker forbundet 2/3 av utgiftene, dog ikke mer enn kr 15 000 pr. år pr. dramatiker. Alle utgiftene må dokumenteres.
- Det gis ikke tilskudd til arrangement/formål som allerede har funnet sted.
- Ved innvilget tilskudd til reise må reiseregning med nummererte bilag sendes forbundet senest 2 uker etter hjemkomst. Ved annen innvilget støtte skal kvitteringer gjøres rede for på samme måte som nevnt ved reiseutgifter og sendes forbundet snarest mulig og senest 2 uker etter utlegget.
- Tilskuddsordningen utgjør en fast årlig sum fastsatt av årsmøtet og tildelinger skjer så lenge det finnes midler.
- Ta kontakt med forbundet dersom du har spørsmål.
-
Ordningen er forbeholdt medlemmer av Dramatikerforbundet.
Retningslinjer:
- Tilskudd til honorar kan kun søkes av medlemmer (ordinære eller hospitanter)
- Dramatikerforbundet gir tilskudd til honorar for konsulentuttalelse på et manuskript.
- Tilskudd gis kun én gang til samme verk
- Dramatiker sender rapport til Dramatikerforbundet på eget skjema. Rapporten skal gjøre rede for hva tilskuddet er benyttet til med beskrivelse av arbeidsform, ca. 1/2 side.
- Det skal ikke gå mer enn 3 måneder fra tilsagn er gitt til rapport mottas i forbundet
Honoraret fastsettes av årsmøtet. P.t. kr 5 000. Det minnes om at tilskuddet er en fast årlig sum fastsatt av årsmøtet, og tildelinger utover dette gjøres normalt ikke.
-
Dramatikerforbundet kan tildele støtte til oversettelse av nyere, norske dramatiske verk til alle språk.
Du trenger skriftlig bekreftet interesse fra produsent/arrangør eller agent utenfor Norges grenser, og en profesjonell oversetter for å kunne søke.
I tillegg til å støtte oversettelse til full produksjon støttes også, i særskilte tilfeller, oversettelser av verk til promotering. Oversetter, dramatiker eller produsent kan søke. Det er Kulturdepartementet via NORLA – Norwegian Literature Abroad – som finansierer ordningen.
Hovedsiktemålet for støtten er å bidra til at norsk dramatikk oppføres/produseres i utlandet.
Søknadsfrister: 15. februar, 15. mai, 15. september (obs! siste årlige frist). Mottakere av oversetterstøtten plikter å rapportere på eget skjema om hvilke resultater støtten har gitt. Mottakere av oversetterstøtten plikter å rapportere på eget skjema om hvilke resultater støtten har gitt.
-
Hva er grunnstipend?
Grunnstipendet stammer fra bibliotekvederlaget, og er et av Dramatikerforbundets kulturpolitiske tiltak som skal stimulere til ny skapende virksomhet, nye prosjekter og utvikling av nye verk.
Bibliotekvederlaget er et årlig, kollektivt vederlag som betales av staten i henhold til Lov om bibliotekvederlag.
Hvem kan søke?
Stipendet kan søkes uavhengig av medlemskap i forbundet av dramatikere og manusforfattere som skriver på norsk og som har sitt hovedvirke i Norge.
Hvilke verk kvalifiserer?
Stipendet søkes på bakgrunn av førstegangsoppføringer av profesjonelle verk (fiksjon) som er tilgjengeliggjort for offentligheten. Det kan ikke søkes stipend for verk oppført tidligere enn 1993.
Film, dramaserier, lyddrama, scenetekst, dataspill og dramatikk i bokform gir grunnlag for søknad.
Har du mottatt grunnstipend tidligere år, men ikke har nytt/nye verk kan du likevel søke. Da søker du basert på tidligere verk.
Hvor mye kan jeg få utbetalt?
Du kan søke basert på verk med premiere t.o.m. 31. desember året før.
Innvilget beløp baseres på en poengnøkkel. Uttelling pr. poeng vil variere. Stipendets årlige størrelse avhenger av antall kroner til fordeling på antall poeng. Det er vedtatt en maksgrense på totalt 600 poeng per individuelle utbetaling.
Hvordan søker jeg?
Søknad skjer via Manusbanken. Søknadsfristen er 1. juni. Du må søke hvert år selv om du ikke har nye verk.
Søknadsportalen åpner ca. 1 måned før, men du kan alltid logge deg inn og legge til verk i verkslisten din. Husk da å logge deg inn igjen for å søke før fristen.
Utbetaling skjer som regel i oktober/november.
-
Hva er privatkopieringsvederlag?
Privatkopieringsvederlaget er en kompensasjon som finansieres over statsbudsjettet. Kompensasjonen betales individuelt til rettighetshavere hvis verk med sannsynlighet kan ha blitt utsatt for privatkopiering.
Privatkopieringsvederlaget skal kompensere for lovlig privatkopiering. Kompensasjon fra staten skjer dels individuelt og dels kollektivt (via Fond for lyd og bilde). Dramatikerforbundet administrerer den individuelle ordningen for dramatikere og manusforfattere. Ettersom vi ikke har informasjon om hvilke verk som har blitt privatkopiert, kan ikke midlene utbetales direkte. Ordningen er derfor en søkbar ordning der vederlaget utbetales basert på produksjonskriterier.
Hvem kan søke?
Vederlaget kan søkes uavhengig av medlemskap i forbundet av dramatikere og manusforfattere som skriver på norsk og som har sitt hovedvirke i Norge, eller som bor og hovedsakelig virker i Norge og er statsborger av et EU/EØS-land.
Hvilke verk kvalifiserer?
Privatkopieringsvederlaget som du søker på i Manusbanken gjelder manus til audio- og audiovisuelle verk.
Vederlaget søkes på bakgrunn av oppføringer i Norge av profesjonelle verk (fiksjon, fakta og/eller underholdning) som er tilgjengeliggjort for offentligheten. Det kan ikke søkes vederlag for verk oppført tidligere enn 1993.
Film, dramaserier og lyddrama, samt manus til musikkvideo, dokumentar og underholdningsprogrammer gir grunnlag for søknad.
Har du mottatt privatkopieringsvederlag tidligere år, men ikke har nytt/nye verk kan du likevel søke. Da søker du basert på tidligere verk.
Hvor mye kan jeg få utbetalt?
Du kan søke basert på verk med premiere t.o.m. 31. desember året før.
Innvilget beløp baseres på en poengnøkkel. Uttelling pr. poeng vil variere, og utbetalt beløp avhenger av antall kroner til fordeling på antall poeng.
Hvordan søker jeg?
Vederlaget søkes via Manusbanken. Søknadsfrist er 1. juni. Du må søke hvert år selv om du ikke har nye verk.
Søknadsportalen åpner ca. 1 måned før, men du kan alltid logge deg inn og legge til verk i verkslisten din. Husk da å logge deg inn igjen for å søke før fristen.
Utbetaling skjer som regel i oktober/november.
-
Hva er tekstvederlag?
Dramatikerforbundet fordeler vederlag for kopiering av dramatikk i tekstform. Dette utbetales samlet som ett tekstvederlag (eller kopieringsvederlag):
- Kopiering av tekst i skoler, næringsliv, forvaltningen mv. fra Kopinor
- Statlig kompensasjon for privatkopiering av tekst som utbetales via Norwaco
Hvordan fordeles tekstvederlaget?
Det finnes ikke informasjon om hvilke verk som er kopiert.
Styret har derfor iht. forbundets generelle prinsipper vedtatt fordelingsprinsipper basert på analogier, sammenligninger med andre fordelingsområder og opplysninger om utgivelser mv.
Vederlaget fordeles iht. følgende prinsipper vedtatt på styremøte 1. februar 2023:
- Tekstvederlag fordeles til alle norske dramatiske verk (originalverk og dramatiseringer) som er sendt ut til lesing til skoler/kulturskoler fra Dramas i foregående år og/eller er utgitt i bokform siste 5 foregående år.
- Totalt tekstvederlag fordeles likt på antall verk.
- Dramatiseringer gir 50 % uttelling. Verk som er basert på verk/universer falt i det fri, slik som eventyr, klassikere ol., gir uttelling som dramatisering.
- Vederlaget for verket deles likt mellom alle dramatikere/arvinger, med mindre dramatikerne/arvingene selv har oppgitt en særskilt fordeling seg imellom til Dramas eller til forbundet i forkant av fordeling og utbetaling.
-
Dramatikerforbundet fordeler hvert år vederlag til manusforfattere for distribusjon av filmer og dramaserier på lineær-tv.
Hva er tv-distribusjonsvederlag?
Tv-distribusjonsvederlaget er vederlag som betales til rettighetshaverne fra tv-distributører (Telenor, Telia, RiksTV osv.) for at de kan tilby filmer, serier og andre programmer i sine kanalpakker.
Det er forvaltningsorganisasjonen Norwaco som inngår avtaler med distributørene og som krever inn pengene på vegne av rettighetshaverne. Dramatikerforbundet mottar og fordeler vederlag til manusforfattere av filmer og dramaserier.
Vederlaget er delt opp i to hovedavtaler:
- Fellesavtalen (NRK-kanalene og europeiske allmennkringkastere)
- K-avtalen (kommersielle kanaler)
Distributørene betaler gjennom disse avtalene for rettighetene til å kunne sende programmene lineært (lineær-tv), samt noen andre tilleggstjenester som "start-forfra"-funksjonalitet mv.
Vederlaget gjelder vederlag fra Norwacos fordelingssektor TV-distribusjon. Sammen med tv-distribusjonsmidlene utbetaler Dramatikerforbundet også vederlag for sektorene Undervisning, Bibliotek og museer, og Offentlig visning av TV-innhold. Se mer på Norwacos hjemmesider (norwaco.no).
Hvordan fordeles tv-distribusjonsvederlaget?
Dramatikerforbundet mottar to vederlag: ett vederlag for Fellesavtalen og ett for K-avtalen. Disse utbetales hver for seg basert på sendelister fra hhv. NRK (Fellesavtalen) og de kommersielle kanalene (K-avtalen).
Fordelingen skjer i henhold til følgende prinsipper:
- Fordelingsgrunnlaget
Vederlagene fordeles til dramatiske verk i henhold til sendelister fra relevante kanaler under programtypen DRAMA. Vederlag fra Fellesavtalen fordeles til verk som er sendt på NRK-kanalene. Vederlag fra K-avtalen fordeles til verk som er sendt på de kommersielle kanalene.
Vederlag fordeles kun til rettighetshavere/verk som ikke har overdratt eksklusiv forvaltning av manusrettigheter til Norsk Filmforbund eller andre forvaltningsorganisasjoner. - Fordeling mellom verk
Det totale vederlaget fordeles basert på antall sekunder programmet er vist på TV, i henhold til fordelingsprinsippene vedtatt av Norwacos Ekspertgruppe om vektede sekunder: Sekunder multipliseres med en Sendetidsfaktor (SF) som tar hensyn til tidspunktet programmet er vist, hhv. Primetime (2,5), Natten (0,4), Dagtid (1,0).
Dramatiseringer gir 50 % uttelling. - Fordeling mellom rettighetshaverne
Vederlaget fordeles mellom rettighetshaverne iht den fordelingsnøkkelen som er registrert i Manusbanken. Manusforfatterne/arvingene (rettighetshaverne) står ansvarlig for å avtale fordelingsbrøken seg imellom, og registrere verket med riktig fordelingsnøkkel. - Fordeling av midler fra utlandet
Frem til eget fordelingssystem for utenlandsmidler er etablert, fordeles utenlandsmidler i henhold til de norske sendelistene. Vederlag fra utlandet fordeles likt mellom vederlaget fra Fellesavtalen og vederlaget fra K-avtalen. - Fordeling av øvrige vederlagsmidler
Vederlagsmidler fra sektorene Undervisning, Bibliotek og museer, og Offentlig vising av TV-innhold, fordeles etter samme prinsipper som TV-distribusjon, og fordeles forholdsmessig mellom Fellesavtalen (80 %) og K-avtalen (20 %).
Hvilke verk kvalifiserer?
Vederlaget fordeles basert på sendelister som vi mottar fra kanalene over alt som har gått på lineær-tv i det visningsåret vederlaget gjelder.
Dramatikerforbundet fordeler vederlag til filmer og serier som faller under kategorien DRAMA i sendelistene vi mottar fra Norwaco, og som er fiksjonsbasert.
Hvor mye kan jeg få utbetalt?
Hvor mye du får utbetalt avhenger av hvor mange sekunder verket ditt er vist på tv og når på døgnet det er vist: i primetime, på dagtid eller på natten. I tillegg avhenger utbetalingen av hvor stor den totale potten til fordeling er, hvor mange verk vederlaget skal fordeles på og hvor mange forfattere som har bidratt til manuskriptet.
Du kan lese fordelingsprinsippene under overskriften "Hvordan fordeles tv-distribusjonsvederlaget".
Hvordan får jeg vederlag?
Dramatikerforbundet innhenter sendelister fra kanalene, og matcher disse med registrerte verk i Manusbanken (dramatiker.no/manusbanken). For å motta vederlaget må du registrere en profil i Manusbanken og bekrefte nødvendige opplysninger før utbetaling. I Manusbanken kan du også finne en liste over verk som står på sendelistene, men som ikke er registrert med forfatter(e). Dersom du har bidratt som manusforfatter på noen av disse verkene kan du opprette verket i Manusbanken og motta tv-distribusjonsvederlag for det.
Fordelingsrunden skjer én gang i året, og Dramatikerforbundet sender ut informasjon når det er mulig å logge seg inn og kreve vederlag.
Råd fra stipendkomiteen
Noen råd fra stipendkomiteen til stipendsøker
Start i god tid. Ha pdf av CV og begrunnelse klar slik at du lett kan laste opp dokumentene underveis i søknaden. Det er samme frist for å søke Dramatikerforbundets stipend og Statens kunstnerstipend: 15. oktober kl. 1300.
VIKTIG:
Skriv en presis redegjørelse for bruk av stipendet.
La kunstnerskapet og kunstnerisk utvikling være hovedfokuset i søknaden,
herunder kunstneriske visjoner og kunstnerisk utforskning, og la dette
gjenspeiles i prosjektene du ønsker å utvikle i stipendperioden.
Når redegjørelsen foreligger, lag en fremdriftsplan. Søk gjerne flerårig stipend, men antall år bør gjenspeiles i søknaden så behovet virker realistisk.
Ikke ta det for gitt at du får stipend fordi du er etablert og har et navn. Komiteen leser alle søknader grundig og godt funderte søknader løftes fram, uavhengig av hvem som søker.
Gjør den obligatoriske CV’en kortfattet, relevant og lett lesbar. Hvis du selv skriver norsk; CV på norsk.
Verken skryt eller sutring hører hjemme i en stipendsøknad, heller ikke sitater fra anmeldere eller andre. Komiteen er interessert i deg og din beskrivelse av ditt kunstnerskap.
Dramatikerforbundets stipend: Søk arbeidsstipend med det samme skriveprosjektet du søker med hos Statens kunstnerstipend. Er du over 60 år kan du også søke seniorstipendet som blir å regne som tilsvarende diverse-stipendet i staten.
Statens kunstnerstipend: Søk både ordinært arbeidsstipend og diversestipend. Det er ikke nok arbeidsstipend til alle. Skulle du ikke nå helt opp, vil du kanskje ha en mulighet for et diversestipend – om du har søkt.
Husk å søke på både Statens Kunstnerstipend og Dramatikerforbundets stipend.
Søknadene kan være identiske for hhv. arbeidsstipend og diversestipend/seniorstipend, men må søkes fra de respektive instanser.
Dramatikerforbundets arbeidsstipend:
https://www.dramatiker.no/stipend
Statens Kunstnerstipend:
https://www.kulturradet.no/stotteordninger?categoryIds=11642
OG:
Søk igjen selv om du får avslag. Søkermassen er stor, så også gode søknader får dessverre avslag.
Solidaritetsstipend
Dramatikerforbundets solidaritetsstipend er på kr 50 000 og kan gå til organisasjoner, prosjekter eller enkeltpersoner som av politiske grunner ikke kan oppholde seg i sitt hjemland, evt. som oppholder seg i sitt hjemland, men under politisk vanskelige forhold. Stipendet tildeles av Dramatikerforbundets styre.
Solidaritetsstipendet 2023 er tildelt Ahemd Tobasi, kunstnerisk leder for teatret og teaterskolen The Freedom Theatre i flyktningeleiren i Jenin på Vestbredden. Ahmed Tobasi er en kunstner som oppholder seg i en krigssone, og arbeider som forfulgt kunstner på liv og død, og som likevel har valgt ordet framfor geværet. Det er Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt fra Motforestillinger som nominerte Tobasi til mottaker av Solidaritetsstipendet.
-
Den palestinske dramatikeren, skuespilleren og regissøren Ahmed Tobasi er tildelt Dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2023. Tobasi er kunstnerisk leder for teatret og teaterskolen The Freedom Theatre i flyktningeleiren i Jenin på Vestbredden.
Tidligere vinnere
-
2022:
Norske PENs utenlandsfond og Federation of Screenwriters in Europe som begge har videresendt pengene til ukrainske skribenter/manusforfattere
-
2020 - 2021:
Woman International Playwrights’ Conference, Cape Town, Sør-Afrika
-
2019:
Einat Weizman, jødisk-israelsk dramatiker, for sitt arbeid med å skrive dokumentarbasert dramatikk
-
2009 – 2018:
Woman International Playwrights’ Conference, Cape Town, Sør-Afrika
-
2008:
Dramatikerne Raisedon Baya og Christopher Mlalazi og ensemblet i forestillingen The Crocodile of Zambezi, Zimbabwe
-
2007:
Dawit Isaak, Eritrea & Feesehaye Yohannes (stipend til etterlatte), Eritrea
-
2006:
Simon Mol/Migrator, asyl i Warzawawa siden 1999
-
2005:
Jean-Louis N’Tadi, div. asylmottak UK siden 2004
-
2022: