Spennende helg i vente


Under høstmøtet neste helg, 5. og 6. november, står blant annet gaven fra Henning Mankell, medlemskriterier, LO favør og spill-seminar på dagsorden. Søndag blir det problematisering av kjønnsroller i teater, tv og film.

Petter Rosenlund oppfordrer medlemmene til å komme ut av forfatterhulene sine for å møte likesinnede neste helg.

– Høstmøtet er en anledning til å blir informert om temaer som betyr noe for dramatikerne. Ikke minst er det en viktig sosial samling, sier Rosenlund.

En av sakene som vil presenteres under medlemsmøtet er gaven fra Henning Mankell, som Dramatikerforbundet har mottatt og startet oppussingen av.

– Vi ønsker å presentere huset, beliggenheten og ikke minst bruken av stedet. Huset blir et tilbud til alle medlemmer – i likhet med Barcelona. Takket være god plass vil det være arbeidsrom for flere dramatikere i Mankell-huset samtidig.

Fordelsprogram

Diskusjonen rundt medlemskriteriene er et annet sentralt tema under medlemsmøtet.

– Vi har en pågående diskusjon som løper frem til årsmøtet om hvem som skal kunne bli medlem i Dramatikerforbundet. Vi har et eget utvalg som har sett på vedtektene – og gjort seg tanker tanker rundt dem.

En tredje post på programmet er presentasjonen av LO favør.

– Dette er medlemsfordelene vi får gjennom medlemskapet i LO, som spesielt er knyttet til bank og forsikring. Vi ønsker rett og slett å forberede medlemmene på hva de kan vente seg.

Etter lunsj blir det spill-seminar med de fremste spillutviklerne i landet.

– Vårt eget styremedlem Ellen Lyse Einarsen er dramatiker og spillprodusent – og har blant annet vært ansvarlig for mobilspillet Angry Birds Epic med over 80 millioner spillere. Dette gleder vi oss veldig til.

Stereotype roller …?!

Søndag blir det problematisering rundt kjønnsroller i dagens teater, fjernsyn og film – når seminaret ”Stereotype roller?!” går av stabelen. Seminaret arrangeres av nettverket LiktStilt, som i flere år har bidratt til diskusjoner rundt likestilling og kjønnsperspektiv i Dramatikerforbundet. Seminaret er ikke bare finansiert av Dramatikerforbundet, men Skuespillerforbundet, NFI:LAB og Viken Filmsenter har også bidratt.

– Forrige høst arrangerte vi et seminar om kjønnsbalanse. Nå ønsker vi å fokusere på kjønnsrepresentasjon, altså hvordan folk blir fremstilt i norsk film, fjernsyn og teater. Hvordan karakterene kjønnes på ulike måter, og hva slags betydning det får, både for bransjene og for publikum, sier Lene Therese Teigen – og fortsetter:

– Er norsk dramaproduksjon på scene, skjerm og lerret nok bevisst, og er rolletypene nyanserte, eller er rollene som tildeles menn og kvinner i for stor grad stereotype fremstillinger av henholdsvis mann og kvinne? Er vi nå, med serier som Skam og Unge lovende på vei inn i en ny tid? Og hva kan vi lære, både av disse nye seriene, men også av erfaringer norske skuespillere, regissører og dramatikere tidligere har gjort seg? Dette er blant spørsmålene LiktStilt ønsker å bringe på banen.

Skuespillere, professorer og regissører

Det  skal blant annet handle om skuespilleres erfaring med stereotyp casting i panelsamtale ledet av Jarl Flaaten Bjørk med Kristin Grue, Nils Jørgen Kaalstad, Kjersti Elvik, Stig Henrik Hoff og Maria Bock.

Etter en pause blir det foredrag og avsluttende samtale med professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik, NTNU, om kjønnsrepresentasjon i film. Deretter  skal teaterregissør og professor Kristina Hagström-Ståhl, universitetet i Göteborg snakke om prosjektet ”Att gestalta kön” som ble gjennomført ved flere skuespillerutdanninger i Sverige for noen få år siden.

Filmkritiker Ida Madsen Hestman skal lede en samtale med Sara Johnsen, Kjersti Horn, Peer Perez Øyan, Petter Rosenlund og Ellen Michelsen etter lunsj –  og arrangementet avsluttes med samtaler med serieskaperne Siri Seljeseth (Unge lovende) og Jon Iver Helgaker (Vikingane).

stereotype-roller

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no