Siste nytt om Filmforbundets avtale


Mandag morgen ble det avholdt et møte mellom Forfatterforeningen og  Dramatikerforbundet på den ene siden og Filmforbundet/Regiforbundet på den andre, vedrørende avtalen Filmforbundet har inngått med de kommersielle tv-kanalene.

Forfatterorganisasjonene ønsket en forklaring på hvorfor Filmforbundet hadde solgt blant annet forfatteres litterære rettigheter i en avtale der de ikke engang var part.

Filmforbundets advokat beklaget at avtalen kunne tolkes på denne måten, da det ikke var deres intensjon.  Han varslet en gjennomgang av avtalen for å klargjøre at  den bare skal gjelde Filmforbundets medlemmer.  Dette er en viktig avklaring.  Det betyr at om du ikke har signert en forvaltningsavtale med Filmforbundet, dvs. ikke er medlem der, så er du heller ikke omfattet av denne avtalen, selv om ordlyden kan tyde på det motsatte.

Forfatterorganisasjonenes bekymring for posisjonen til forfattere som er medlem i flere organisasjoner i tillegg til Filmforbundet, og de som er uorganisert, ble ikke besvart på samme måte. Forfatterens rettigheter er den mest verdifulle i kroner og øre av alle rettigheter på det audiovisuelle feltet.  Skribentorganisasjonene mener derfor at det er veldig viktig at disse rettighetene forvaltes av Dramatikerforbundet for alle manusforfattere selv om de av andre grunner er medlemmer av Filmforbundet.

Dobbeltmedlemskap bør ikke ekskludere muligheten til å velge hvilken forening som skal ivareta interesser som allerede ivaretas av et annet særforbund.

Slik situasjonen er nå, kan det se ut som om rettighetene er forhåndssolgt til tv-kanalene og dermed har en manusforfatter ikke noe annet enn sin arbeidskraft å selge til produsent! Vi jobber for at forfatterrettigheter og -vederlag for filmarbeidere som er medlemmer i Filmforbundet skal ivaretas av fagforbundet, nemlig Dramatikerforbundet

Forfatterorganisasjonenes oppfatning om at filmforbundet nå fremsto som at de ønsket å erstatte Norwacos videresendingssektor ble derimot avvist.

 

 

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no