Sara Margrethe Oskal


La oss fortelle samiske og urfolks historier uten eksotismen!

SaraMargretheOskal-PHOTO-Torill-Olsen

Sara Margrethe Oskal

Født 1970, bor i Kautokeino

 

 

Hva holder du på med nå?

Jeg skriver på mitt første spillefilmmanus, og det er krevende! Å skrive for film er noe helt annet enn å skrive for scenen. Men jeg har god tro på at jeg vil knekke “filmkoden” for denne historien.

Hvordan ser arbeidsplassen din ut?

Jeg har hjemmekontor. Skrivebordet er mitt gamle kjøkkenbord. Der er det god plass til å ha notater, bøker, kaffekopper og andre hjemmekoselige nødvendigheter!

Din største kunstopplevelse?

Som fjortenåring så jeg teater på samisk for første gang, og det gjorde inntrykk. Forestillingen Omså hundre staller – Vaikko čuođi stálu ved Beaivvaš fikk meg til å begynne å drømme om teater, om scenen, om å være en skuespiller. Forestillingen ble faktisk avgjørende for mitt karrierevalg!

En spillefilm jeg stadig vender tilbake til mens jeg skriver, er Frozen River fra 2008. Filmen handler om en Mohawk – jente og en hvit kvinne som møtes gjennom menneskesmugling og utvikler et vennskap. Filmen viser disse to kvinnene på en usminket måte. Urfolkaspektet er ivaretatt uten at stereotypiske virkemidler taes i bruk. En film til etterfølgelse for flere filmskapere; la oss fortelle samiske og urfolks historier uten eksotismen!

Jeg må også nevne en fantastisk forestilling jeg så i New York i 2015: Fuerza Bruta. Det er et show som tar deg med inn i kunsten, inn i en action film, inn i billedkunsten, inn i poesien, inn i musikken. Det er en forestilling med virkelig sterke uttrykk og fantastiske aktører. Jeg personlig kunne aldri ha kommet på å lage noe sånt. Inspirerende. Magisk.

Hvilket ord mangler i den norske ordboken?

Verbøyingen gerundium, som beskriver det jeg gjør akkurat nå, og som finnes på samisk og engelsk, nemlig I am writing – mun lean čállime.

Hvilket medlem går pinnen til?

Åse Katrin Vuolab

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no