Samme sanger om igjen


Det store løftet for kunstnernes økonomi som skulle komme under denne regjeringen, er fraværende også i år.

Boracco-nyeste-test1

Ved første gjennomgang slo det meg hvor pregløst årets Kulturbudsjett fremstår.  Her er ingen åpenbare satsingsområder, tvert imot virker det som om vår nåværende Kulturminister har vært så fornøyd med sin forgjengers budsjett at hun nærmest har tatt en ”copy-paste”.

Det store løftet for kunstnernes økonomi som skulle komme under denne regjeringen, er fraværende også i år.  Tvert imot er det en realnedgang det legges opp til med en økning i stipendene som er svakere enn prisøkningen i samfunnet ellers.

Med Widvey kom kulturnærings-terminologien for alvor inn i kulturdebatten.  Kulturinnovasjon, kultureksport, kulturgrundere, – hvis vi alle bare var littegranne kreative rundt disse termene, skulle nok kunstnerøkonomien få et oppsving.

Men er det nå sikkert at det er kunstnerne som er tjent med sammensmeltingen av de to ordene kultur og næring.  Som det så riktig står i en oppsummering av budsjettet: ”Det er de som skaper verket som legger grunnlaget for verdiene… ”  Det er faktisk en svært viktig setning, og en erkjennelse av hvem som helt uten å kalle det noe annet enn å skape sitt verk, faktisk legger grunnlaget for det hele resten av kulturbransjen driver med.

Budsjettet bærer imidlertid ikke preg av at man har hatt med seg denne tanken når midlene skulle fordeles.  Hadde man det, hadde vi sett det i form av en seriøst kraftig styrking av alle poster som gikk direkte til den skapende kunstneren.  Arbeidsstipender,  vederlagsordninger, innkjøp, osv.

Hadde man virkelig sett mulighetene i å rendyrke kunnskapen om verdikjedene fra (f.x.) en dramatiker skriver ”THE END” og til at alle på teateret faktisk har en jobb med å sette opp det stykket, eller til filmen er på kino med hundrevis av navn på rulleteksten, og noen tjener til og med fett på å selge sjokolade til de som skal se den. Ja hadde man det, så hadde det vært den letteste sak i verden å argumentere for å satse på kunstnerne.

Så skal man selvfølgelig også satse på kulturnæringer.  Men det er ikke det samme!

Kunst er å skape noe nytt.  Kulturnæring er å lage butikk av det.

At kulturbudsjettet sakker av i forhold til det totale budsjettet er også viktig å merke seg.  Jeg har ikke hørt Helleland beklage dette eller love å kjempe for en større del av totalen.

Så kanskje var det like greit at Helleland takket ja til å diskutere sport og religion med paven fremfor å fronte sitt eget budsjett slik det er vanlig å gjøre.

To fine tiltak ble lekket noen dager før, en kjapp tur innom dagsrevyen med dem- og så var vi ferdig med det.

Roma er tross alt fantastisk på denne tiden av året, og en invitasjon fra Vatikanet, ja det er jo ikke hver dag!

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no