Ny ordning for bibliotekvederlaget


I den nye ordningen får 28 vederlagsberettigede organisasjoner til sammen 126 millioner kroner i bibliotekvederlag i 2019, noe som er en økning på 8 millioner fra året før. Det melder Kulturdepartementet i en pressemelding i dag. 

Illustrasjonsbilde: Lasse Kolsruds Kan Nokon Gripe Inn (Foto Erik Berg)

Illustrasjonsbilde: Lasse Kolsruds «Kan Nokon Gripe Inn» (Foto: Erik Berg)

– Jeg er glad for sammen med bransjen å ha fått på plass en mer moderne ordning, som samtidig styrker økonomien i de mange kunstner-organisasjonene, sier Kulturminister Trine Skei Grande. Vi håper med dette at flere norske kunstnere får nyte godt av inspirerende stipender som gjør dem i stand til å levere enda mer god kunst.

Bibliotekvederlaget er en kulturpolitisk ordning der staten årlig gir et kollektivt vederlag for utnyttelse av verk som er utgitt i Norge og som er til utlån i offentlige bibliotek.

Pengene fordeles i ulike stipendordninger av organisasjonene selv og økningen bidrar dermed til å styrke kunstnerøkonomien.

 Nå er det inngått en 3-årig avtale om vederlag for 2019 – 2021, med en årlig økning i takt med konsumprisindeksen. I avtalen inngår filmvederlaget som utbetales til Norsk filmvederlagsfond.

Kulturdepartementet og representanter for 28 vederlagsberettigede organisasjoner har sammen jobbet for å komme frem til den nye beregningsmodellen som er tilpasset utviklingen i moderne bibliotekdrift, der utlånet både skjer fysisk og digitalt.

Tidligere fulgte vederlaget antall fysiske eksemplarer i bibliotekenes samlinger, mens det i den nye ordningen følger bestanden av unike verk tilgjengelig for utlån.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no