Morgendagens scenekunst


Flerstemmige og flerspråklige fortellinger står sentralt når Scenetekstivalen åpner dørene i Tromsø første helgen i oktober.

Scenetekstivlen (Foto: Stein Bjørn)

2.-4. oktober 2020 ønsker Scenetekstivalen velkommen til lesninger av morgendagens scenekunst. I år har de spesielt fokus på den flerstemmige og flerspråklige sceneteksten. Sammen med samarbeidspartnerne Dramatikkens Hus, Unge Viken Teater og Rådstua Teaterhus åpnes igjen dørene inn til dramatikernes og scenekunstnernes arbeidsrom. (Foto: Stein Bjørn)

Scenetekstivalen ble arrangert første gang i 2013 – og var opprinnelig tenkt som en arena for dramatikk i det året Norsk Dramatikkfestival ikke ble avholdt. Siden da har tekstivalen utviklet seg og blitt en sentral arena for arbeid som er i prosess. Slik får dramatikerne anledning til å tydeliggjøre prosjektene de er i gang med for seg selv – i møte med andre, mener Kristin Bjørn.

– Man sier litt klisjefylt at teater er øyeblikkets kunst; og da er det logisk at man henter inn andre i prosessen for å få en pekepinn om hvordan materialet virker inn på folk som opplever det for første gang.

For scenekunst eksisterer ikke uten publikum.

– Mange av våre dramatikere skriver scenetekster utenfor de vanlige sjangerinndelingene. For dem er det kanskje spesielt viktig å teste ut materialet på publikum underveis. Tekstivalen er også en anledning å vise fram potensialet i tekster, vise hvordan materialet faktisk kan bli til teater.

Lesninger som kunstopplevelse

Kristin Bjørn er også overbevist om at publikums møte med en «uferdig» scenetekst kan være en verdifull kunstopplevelse i seg selv.

– En tekst i prosess er ikke nødvendigvis bare et steg på veien til noe annet og mer fullverdig. Gjennom tekstivalen har det gang på gang vist seg at materialet som er blitt vist er selvstendige verk som publikum har stor glede av – selv om det ikke nødvendigvis blir til en fullskala teaterforestilling i fremtiden.

– Når det er sagt har tekstivalen også presentert tekster i utvikling som er blitt til teaterforestillinger. Blant annet har Heddaprisvinnende Tobias og dagen det smalt vært innom her i to runder.

Engasjert publikum

I motsetning til Dramatikkfestivalen opererer ikke Scenetekstivalen med en åpen innsending, snarere en utvelgelse. Tekstene er i hovedsak skrevet av nordlige og samiske dramatikere.

– Vi er opptatt av å presentere det fagfellesskapet vi har rundt oss – og i år vil blant annet ti scenekunstnere fra Sápmi, Norge, Russland og Finland presentere en fortellerteaterforestilling med sanne historier fra grenseland. Dramatiker Rawdna Carita Eiras tekst er en blanding av fortelling og poesi – og det er fortellinger om flukt, om hjemland og om verdens dypeste menneskeskapte hull. Historiene fortelles på de arktiske språkene, i en vev av aktørenes morsmål, supplert med engelsk.

Scenetekstivalen gjennomføres i den store salen på Rådstua Teaterhus, med god avstand og gode smitteverntiltak.

– Vi pleier å ha et engasjert publikum. Gjerne folk som er interessert i drama, og selvfølgelig en del teaterfolk. Blant våre faste tilhørere er også en gruppe leger, som ser tekstivalen i lys av sine samtaler mellom pasient og lege. Det oppstår gjerne svært interessante samtaler i kjølvannet av visningene. Kommunikasjon med publikum er fascinerende komplekst og alltid toveis, sier Kristin Bjørn.

PROGRAM

Fredag 2. oktober

17.45 Velkommen ved Kristin og Bernt Bjørn
18.00 Hus av Jenny Svensson
Ca 19:15: Etterpåsnakk mellom Tale Næss og Jenny Svensson Musikk ved Aggie Frost

Lørdag 3. oktober

11.00 Francesca av Tonje Dreyer Sellevoll, I samarbeid med Unge Viken Teater.
12.30 Nakne øya av Julian Karenga
15.00 Lik meg av Mari Hesjedal med kulturskolen i Tromsø
18.00 Faglig kafé med inviterte gjester Ledet av Kristin Bjørn med Aggie Frost, Tale Næss, Kristina Junttila, Siri Broch Johansen, Maja Bohne Johnsen, Ida Løken Valkeapää m fl

Søndag 4. oktober Fokus: Flerspråklige scenetekster

11.00 Kventeateret presenterer glimt inn i neste forestilling med fokus på det usynlige språket. Frank Jørstad med fire skuespillere.
12.00 Mouhtadivggažat av Rawdna Carita Eira
14.00 ASIA/ÄRENDE: Kaarle Vihtori Turunen av Vanja Hamidi Isaacson Teksten er en kombinasjon av hørespill, lesning og samtale

Scenetekstivalen: https://www.ferskescener.no/scenetekstivalen/

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no