Å være medlem
Dramatikerforbundet er kunstnerorganisasjonen for dramatikere og manusforfattere i Norge. Som medlem har du en organisasjon i ryggen som arbeider for dine kunstneriske og økonomiske rettigheter, samt et forum for å påvirke kunstnerpolitikken for deg og dine kollegaer. Dramatikerforbundet er dessuten et viktig faglig og sosialt samlingssted.
Det finnes tre typer medlemskap:
- Ordinært
- Hospitant
- Student
Mer om de ulike medlemskapene under.
Dramatikerforbundet forvalter vederlagene staten betaler for at alle skal kunne ha tilgang på norsk dramatikk, enten i film, TV, radio, teater eller i bibliotekene. Dette gjør vi på vegne av alle som skriver dramatikk, også ikke-medlemmer.
Som medlem får du en rekke medlemsfordeler. Se under for en oversikt.
Medlemskap
Forfatter som bor/har sitt virke i Norge eller er norsk statsborger bosatt i utlandet, og som har skrevet og fått offentlig oppført minst ett dramatisk verk, kan bli medlem. Oppføringen må være profesjonell. For kortfilm, enaktere og andre korte format på under 30 minutter kreves to eller flere verk.
Fullstendige medlemskriterier finner du i vedtektene §2
Det Dramatiske Råd (DDR) behandler alle søknader og gir sin innstilling til styret som gjør endelig vedtak. DDR møtes kvartalsvis i forbindelse med hver søknadsfrist.
Søknadsfrister: 15. januar, 15. mai, 15. august og 15. november.
Hospitantmedlemskap
Alle som har fullført offentlig godkjent høyere utdanning og/eller kan vise til profesjonell erfaring som dramatiker eller manusforfatter kan søke om å bli hospitantmedlem. Som dokumentasjon på profesjonell erfaring kan f.eks. være avtale med produsent eller teater om manusutvikling, tildelt støtte til manusutvikling fra Norsk Filminstitutt, Kulturrådet eller lignende.
Fullstendige medlemskriterier finner du i vedtektene §2
Når du oppfyller kravene til ordinært medlemskap kan du søke om overgang.
Merk at du automatisk vil overføres til ordinært medlemskap uten forutgående søknad ved årsskifte dersom du oppfyller kriteriene for dette.
Søknadsfrister: 15. januar, 15. mai, 15. august og 15. november.
Studentmedlemskap
Studerer du ved godkjent institusjon som gir høyere utdannelse som dramatiker, kan du søke studentmedlemskap. Studenter betaler ikke medlemskontingent, men en obligatorisk innboforsikring på kr 480 pr. år gjennom LOfavør.
Studentmedlemskapet opphører automatisk ved avsluttede studier.
Medlemskontingent
For 2024 er medlemskontingenten for ordinært medlemskap kr 2000 og for hospitantmedlemskap kr 1300.
Dramatikerforbundet er et LO-forbund, og LOfavør innboforsikring vil være en obligatorisk del av medlemskapet i forbundet. For 2024 er premie for innboforsikringen kr 1140 pr. år og kommer i tillegg til medlemskontingenten.
Studentmedlemmer betaler ingen medlemskontingent, men en lavere premie for innboforsikringen, kr 480 pr. år i 2024.
Medlemsfordeler
Forutsetningen for å benytte medlemsfordelene er naturligvis at medlemskontingenten er betalt. Enkelte medlemsfordeler er forbeholdt ordinære medlemmer.
-
Som medlem av Dramatikerforbundet er du også medlem av LO og fordelsprogrammet LOfavør.
LOfavør innboforsikring er obligatorisk for medlemmer i Dramatikerforbundet. Forsikringen er en av de beste på markedet både pris- og innholdsmessig. Forsikringspremie betales i tillegg til kontingent for medlemskapet. Begge innbetalinger skjer forskuddsvis årlig i desember. Med medlemskapet følger et medlemskort som fortrinnsvis vil være knyttet til de forsikringene en har gjennom LOfavørs fordelsprogram. Medlemmer som har mulighet oppfordres til å laste ned medlemskortet sitt på mobilen.
LOfavør forhandler jevnlig frem nye og gode avtaler, så sjekk gjerne websidene for å få siste nytt om medlemsfordeler: https://www.lofavor.no/
-
Forbundets skrivestuer
Skrivestuene, Mankellhuset på Ona og leiligheten i Barcelona, er en medlemsfordel som er tilgjengelig for ordinære medlemmer og hospitanter. Ordinære medlemmer har førsteprioritet slik at det ved første utlysning for kommende år kun er ordinære medlemmer som kan booke skrivestuene. Ved åpning av kalenderen etter første utlysning kan ordinære medlemmer og hospitanter booke skrivestuene på lik linje. Studentmedlemmer har ikke tilgang til å booke skrivestuene.
Barcelona
Dramatikerforbundet kjøpte leiligheten i Barceloneta, Barcelona i 2011 som, etter total renovering, har vært mulig for medlemmer å leie siden 2012.
Mer info om leiligheten i Barcelona
Mankellhuset, Ona
I 2016 arvet Dramatikerforbundet Henning Mankells hus på Husøy/Ona. Huset er satt i stand til utleie, i første omgang for medlemmer.
Litteraturhuset i Oslo - kontorplasser
Dramatikerforbundet disponerer 2 kontorer (ett kontor og en ‘celle’ som er et mindre avlukke med glassdør) i Litteraturhuset som medlemmer kan benytte mot å betale en leie på kr 450 pr. mnd. Kontorene tildeles kvartalsvis etter søknad. Utlysning skjer normalt i november med søknadsfrist i desember hvert år. Alle søkere vil bli tilskrevet innen årets slutt.
I tillegg til de to kontorene som forbundet leier kan medlemmer søke om å få skriveplass i åpent landskap på Skriveloftet mot en leie på kr 450 pr. mnd. Søknad om plass på Skriveloftet må skje direkte til Litteraturhuset.
-
Som medlem i Dramatikerforbundet kan du få juridisk bistand ved gjennomgang av avtaler, hjelp i forhandlinger og andre saker relatert til din arbeidshverdag som dramatiker og manusforfatter.
Send din sak eller avtale til post.advokat@dramatiker.no
Juridisk bistand innvilges etter kapasitet, og at saken ligger innenfor de sakstyper og områder juristen kan bistå med.
-
Scenekortet administreres av Norsk teater- og orkesterforening (NTO). Dramatikerforbundet dekker utgiftene til kortet og tilbyr det til medlemmer som har betalt kontingent. Medlemmene har mulighet til å laste ned scenekortet til mobilen, men også motta det fysiske dersom behov. Les mer om det nye scenekortet.
Dersom du skulle være uheldig å miste kortet, kan du be forbundet om nytt mot et vederlag på kr 100. Mens du venter på nytt, kan du be om en bekreftelse fra forbundet på at du er medlem og har rett til scenekortet.
Kortet gir rett til 1 – 2 billetter pr. produksjon til rabattert pris ved alle teatre som er tilsluttet NTO.
-
Ferdig, renskrevet manuskript kan du få kopiert gratis. Ta kontakt med administrasjonen på forhånd på 22 47 89 50 eller send en e-post til torunn.eikanger@dramatiker.no for å avtale tid.
-
Kommer du i økonomisk knipe, kan du søke skriftlig om kortsiktig lån på inntil kr 10 000. Lånet er rente- og avdragsfritt i 6 måneder. Dersom lånet ikke er tilbakebetalt innen fristen, trekkes det fra eventuelle individuelle vederlag. Nytt lån kan ikke forventes dersom lånet ikke tilbakebetales i rett tid.
-
Medlemmer kan søke om tilskudd til å få dekket utgifter, kr 5000, til bruk av manuskonsulent. Du må selv gjøre en avtale med ønsket manuskonsulent før du kan søke.
Retningslinjer:- Tilskudd til honorar kan kun søkes av medlemmer (ordinære eller hospitanter)
- Dramatikerforbundet gir tilskudd til honorar for konsulentuttalelse på et manuskript.
- Tilskudd gis kun én gang til samme verk
- Dramatiker sender rapport til Dramatikerforbundet på eget skjema. Rapporten skal gjøre rede for hva tilskuddet er benyttet til med beskrivelse av arbeidsform, ca. 1/2 side.
- Det skal ikke gå mer enn 3 måneder fra tilsagn er gitt til rapport mottas i forbundet
Honoraret fastsettes av årsmøtet. P.t. kr 5 000. Det minnes om at tilskuddet er en fast årlig sum fastsatt av årsmøtet.
-
For å få rabatt i Fiken gjør du følgende:
- Hvis du allerede har en bruker i Fiken kan du fylle ut skjema for å få rabatten lagt til: https://fiken.typeform.com/to/...
- Dersom du ikke har en bruker i Fiken fra før og ønsker å prøve gratis i 30 dager kan du registrere deg her: https://fiken.no/registrer?ram...“
-
Otto Risanger og Paal Stavrum, økonomi- og skatteeksperter, utarbeider et skattenotat for skribenter som veiledning til utfylling av skattemeldingen. Notatet foreligger normalt i februar.
-
Gjennom ditt LO-medlemskap får du reduserte priser hos Scandic Hotels og Nordic Choice Hotels.
-
Dramatikerforbundet inngår avtaler med sentrale tidsskrifter på våre områder.
Ta kontakt med administrasjonen for tilgang til denne medlemsfordelen.
Medlemmer kan få
- Gratis abonnement på den digitale utgaven av Norsk Shakespearetidsskrift
- Gratis abonnement på Rushprint.no
Skrivestue, Barcelona
Dramatikerforbundets leilighet i Barcelona leies ut til medlemmer for i utgangspunktet en uke av gangen.
-
Beslutningen om å kjøpe en leiligheten i utlandet ble tatt på årsmøtet i 2010. Etter mange visninger i leiligheter av ymse slag, falt valget på en 33 kvadratmeter liten leiligheten nede ved stranden i bydelen Barceloneta.
Her kan du se leiligheten i en video som entreprenøren Global Projects har laget:
Leiligheten ligger i 4. etasje, på toppen av en bratt og trang trapp (ingen heis). Den er i dag fullstendig renovert, bestående av et bad (m/dusj), en stue med kjøkken, et soverom med et skrivebord samt balkong. I tillegg er det kort vei opp til en stor takterrasse vi kan benytte oss av.
Leiligheten er fullt utstyrt med alt fra sengetøy til internett.
Når du har reist blir leiligheten vasket, men det forventes at du underveis tar unna dersom leiligheten blir unormalt skitten/tilsølet og at du før du drar vasker opp, rydder og setter møblene tilbake slik de stod da du kom. Leiligheten er i utgangspunktet tenkt som en skrivestue for én person. Det er likevel tatt høyde for at flere kan bo i leiligheten. Sengen på soverommet er 160 cm bred. I tillegg kan sofaen i stuen gjøres om til en seng for to personer (bredde 140 cm). Ekstra sengetøy og håndklær finnes. I tillegg er det ekstra bestikk, tallerkener og glass til fire personer.
I stuen er to ovner som kan komme godt med i vintemånedene. Airconditioner finns for de heteste dagene.
Utleie
Informasjon om utlysning sendes medlemmene oktober/november hvert år.
Litt om BarcelonetaLa Barceloneta er en bydel i Barcelona. Den ble konstruert i 1753 for å gi et sted å bo til de innbyggerne fra bydelen la Ribera som hadde mistet boligene sine etter at kong Felipe V hadde revet dem for å bygge Ciutadella. Både gatene og leiligheten er mindre og trangere enn dem man finner i bydelene lengre nord. Bydelen og stranden fikk for øvrig en oppgradering etter sommerolympiaden i 1992. Dette gjør at bydelen i dag er svært populær, spesielt i sommerhalvåret. Bydelen har form som en trekant, og grenser til strendene og havet, Moll d’Espanya i Port Vell og bydelen la Ribera. Barcelonetas innbyggertall var i 2005 på 15 428. Det er en rekke kafeer, barer, kolonialbutikker like rundt hjørnet. På den store plassen to kvartaler nord for leiligheten finner du et stort kjøtt-, fisk- og fruktmarked (Mercat Barceloneta).
Nærmeste metrostasjon (Barceloneta) ligger nord for bydelen, på vei opp mot gamlebyen. Alle som reiser ned får tilsendt nødvendig informasjon.
Mankellhuset, Ona
I 2016 arvet Dramatikerforbundet Henning Mankells hus på Husøy/Ona. Huset leies ut til medlemmer for i utgangspunktet en uke av gangen.
-
På Ona/Husøy som er siste ferjestopp lengst ut i storhavet ligger Mankellhuset - midt mellom Ålesund og Molde, bare et godt stykke ut i havet mot vest. Huset ble gitt til Dramatikerforbundet i arv av Henning Mankell, og er tilgjengelig for utleie på ukebasis for medlemmer.
Huset er inndelt i to boliger, hvor forbundets del er boligen nærmest havet samt ‘mellomhuset’ som binder de to boligene sammen, husets andre bolig eies av andre.
Mankellhuset har tre soverom, alle med dobbeltseng. I tillegg er det to ekstra madrasser. Sengetøy og håndklær finnes i huset, kjøkkenet er utstyrt til 14 personer.
OBS! I Mankellhuset vasker man ut etter seg selv, og det er viktig at det gjøres samvittighetsfullt i respekt for kollegaen som kommer etter.
Utleie
Mankellhuset leies ut for fra en til flere uker etter ønsker og kapasitet, mandag kl. 15 til mandag kl. 12.
Utlysning
Informasjon om utlysning sendes medlemmene oktober/november hvert år.
Reisen til Ona
Huset ligger nesten midt mellom Ålesund og Molde, men det er pr. i dag enklest å fly til Molde (Norwegian og SAS). Der går det buss rett fra flyplassen som korresponderer med ferjer utover til Ona fergekai.
Det er restaurant og pub på øya som er åpen i sommersesongen fra slutten av juni til begynnelsen av august. Fra Ona, evt. før du ankommer, kan du bestille mat fra nabo-øya Harøy der det er en dagligvarebutikk (Bunnpris) som sender over varer med fergen hvis du bestiller dagen før. På Finnøy er det også en god restaurant som holder åpent året rundt. Der er det også badeland/svømmehall.
Les forøvrig informasjonen du får ved tildeling.
For medlemmer
Aktuell info for medlemmer i Dramatikerforbundet.
MEDLEMSMØTE 2024:
Lørdag 9. november, Dramatikkens hus.
ÅRSMØTET 2025:
Lørdag 5. april, Gamlebyen Mat & Drikke
Mer informasjon kommer.
Retningslinjer og varslingsrutiner
Arbeidsgivere, oppdragsgivere og ledelsen i organisasjoner har en lovpålagt plikt til å skape et trygt og inkluderende miljø for alle ansatte, og alle, både ansatte, frilansere, selvstendig næringsdrivende, frivillige og andre, har vern mot trakassering og diskriminering.
Litteraturorganisasjonene har sammen utarbeidet en veiledning for selvstendig næringsdrivende og frilansere, samt et felles sett med retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, diskriminering og maktmisbruk i litteraturbransjen.
DRAMATIKERFORBUNDETS RUTINER
Dette er Dramatikerforbundets rutiner for varsling av kritikkverdige
forhold. Her finner du informasjon om hva du kan varsle om, hvordan du
varsler og hvordan et varsel blir håndtert.
Du har en lovfestet rett til å varsle, og til å bli beskyttet mot gjengjeldelse når du varsler. Dramatikerforbundet oppfordrer deg til å varsle om kritikkverdige forhold som du eller noen av dine kolleger blir utsatt for. Alle varsler behandles konfidensielt og etter nærmere avtale med deg.
Sammen skaper vi et trygt og godt arbeidsmiljø!
Forventninger til våre ansatte, oppdragstakere, tillitsvalgte, medlemmer og frivillige
Hos Dramatikerforbundet forventer vi at alle
- er bevisst på maktforhold og risikofaktorer for maktmisbruk. Vi er kjent med hva som kan utgjøre seksuell trakassering og diskriminering, og unngår å tråkke over andres grenser.
- er bevisste på rolleforståelse, makt og grenser når vi jobber med andre. Den enkelte ansatte, oppdragstaker, tillitsvalgte, medlemmer og frivillige må utvise stor forsiktighet for ikke å misbruke den makten hen besitter.
- er bevisste på hvordan spøk, humor og komplimenter kan oppfattes ulikt og er varsomme med å bruke kallenavn på andre, og med å kommentere andres utseende.
- avstår fra bruk av gruppebaserte skjellsord.
- unngår å tillegge folk egenskaper på grunn av kjønn, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, funksjonsevne, hudfarge, alder, kulturell og religiøs tilhørighet.
- har et bevisst forhold til inntak av alkohol i jobbrelaterte settinger og arrangementer i regi av Dramatikerforbundet.
Brudd med disse forventningene vil inngå som del av vurderingen av om en handling skal anses som kritikkverdig.
-
Du kan varsle om ethvert kritikkverdig forhold som du mener har funnet sted. Med kritikkverdige forhold menes i denne sammenheng forhold som er i strid med rettsregler, Dramatikerforbundets skriftlige etiske retningslinjer eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, for eksempel forhold som kan innebære
- fare for liv eller helse
- fare for klima eller miljø
- korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
- myndighetsmisbruk
- uforsvarlig arbeidsmiljø
- diskriminering eller usaklig forskjellsbehandling
- trakassering, hat og trusler
- seksuell trakassering
- brudd på personopplysningssikkerheten.
Ytringer om forhold som kun gjelder ditt eget arbeidsforhold regnes ikke som varsling, med mindre det må regnes som slike forhold som nevnt ovenfor. Det samme gjelder alminnelig diskusjon, kritikk eller andre meningsytringer som må anses som en naturlig del av et sunt arbeidsmiljø.
Et varsel skal være forsvarlig, dvs. at det skal være reelt og ikke fremsette eller bygge på bevisst feilaktige påstander.
-
Dersom det kritikkverdige forholdet er så alvorlig at det kan rammes av straffeloven, bør du kontakte politiet for nærmere veiledning, og for å avklare om forholdet bør politianmeldes. Eventuelt kan du vurdere dette i samråd med den du varsler til, jf. nedenfor. Straffbare forhold skal følges opp av politiet, ikke arbeidsgiver/oppdragsgiver.
Dersom Dramatikerforbundet mottar varsel om forhold som vi vurderer som potensielt straffbare, vil vi ikke granske disse, da dette i verste fall kan føre til bevisforspillelse. I slike tilfeller vil vi heller veilede med tanke på videre oppfølging av politiet.
-
Med varsel menes i denne sammenheng å melde fra om kritikkverdige forhold som har funnet sted og som du ønsker at Dramatikerforbundet skal følge opp.
Du kan også melde fra om kritikkverdige forhold, eller andre forhold som du mener Dramatikerforbundet bør vite om, uten at du nødvendigvis ønsker at det skal følges opp videre i form av konkrete tiltak, f. eks i form av en bekymringsmelding. Slike henvendelser vil ikke bli behandlet som varsler i henhold til disse rutinene.
-
Du kan varsle mot alle som er tilknyttet Dramatikerforbundet enten som styremedlem, ansatt, oppdragstaker, tillitsperson, medlem eller frivillig.
I enkelte tilfeller vil den som skal behandle varselet måtte vurdere om den som det varsles mot kan gjøres til gjenstand for gransking og eventuelle reaksjoner. Man vil normalt ikke kunne gi straffeliknende reaksjoner mot personer som har en mer perifer relasjon til Dramatikerforbundet enn de som er nevnt over.
I tilfeller hvor den som er ansvarlig for det kritikkverdige forholdet ikke selv kan bli møtt med reaksjoner, vil Dramatikerforbundet etter omstendighetene kunne møtes med reaksjoner, typisk som følge av mangelfull forebygging og/eller oppfølging.
-
Husk at du alltid har rett til å si fra direkte til den som utsetter deg for uønsket adferd! I mange tilfeller gir dette den beste løsningen.
Du har også alltid rett til å varsle til en annen. Dersom du foretrekker det, finner du veiledning for hvordan du går frem nedenfor.
Det er ingen formkrav til varsling. Du kan formidle et varsel muntlig, skriftlig, over e-post, SMS eller via digitale løsninger. Det er en fordel om du så klart som mulig klart gir uttrykk for om du mener å varsle, eller om du kun ønsker å dele informasjon med Dramatikerforbundet.
Muntlige henvendelser vil bli nedtegnet av den du varsler til. Om du varsler muntlig vil du senere bli bedt om å skrive ned hendelsen med egne ord, slik at den eller de som skal følge opp varselet har en best mulig forståelse av hva det gjelder. Dette gjelder bl. a.
- konkrete opplysninger om hva som har hendt
- tid og sted for hendelsen(e)
- om forholdet kan dokumenteres, f. eks. om andre kan bidra med forklaringer
- hvordan DU opplever forholdet, f. eks. om du opplever det som uønsket, plagsom og/eller krenkende
- hvordan du vil karakterisere forholdet, f. eks. som trakassering, seksuell trakassering, diskriminering og/eller usaklig forskjellsbehandling
Som arbeidsgiver/oppdragsgiver/organisasjon har vi plikt til å følge opp alle varsler!
-
Den som opplever uønsket adferd, kan rette skriftlig eller muntlig varsel til en av følgende varslingskontakter:
- Generalsekretær: Astrid H. Storrusten, tlf: 974 32 997, astrid.storrusten@dramatiker.no
- Styreleder: Ellisiv Lindkvist, tlf: 951 07 961, ellisiv.lindkvist@dramatiker.no
- Nestleder: Øyvind Rune Stålen, tlf: 412 11 849, oyvind.staalen@dramatiker.no
- Ansattes tillitsvalgt: Kaja von Hedenberg, tlf: 951 71 065, kaja@dramatiker.no
Vi oppfordrer deg til å varsle til en av disse mottakerne. De ansattes tillitsvalgt videreformidler varsler til arbeidsgiver i samråd med varsler, og er tilgjengelig for råd og veiledning i prosessen, men saksbehandler ikke varselet.
Dersom du av bestemte årsaker ønsker å varsle utenfor organisasjonen, har litteraturbransjen etablert et felles, eksternt mottak og oppfølging av varsler:
Advokatfirmaet Graasvold & Stenvaag AS
v/advokat Hans Marius Graasvold, 400 38 800 / hmg@grst.noBåde intern og ekstern varsling vil bli håndtert konfidensielt og etter nærmere avtale med varsler. Ekstern behandling av varslene vil følge advokatforeningens Retningslinjer for private granskninger.
Dersom du varsler internt i organisasjonen, kan den som mottar varselet beslutte å håndtere varselet i samarbeid med den eksterne advokaten, for å sikre en forsvarlig oppfølging.
Den som opplever seg trakassert eller diskriminert kan også søke råd her:
- Likestillings- og diskrimineringsombudet, 23157300
- Balansekunsts rådgivningstelefon, 940 87 929
Hos disse vil du få råd og veiledning, enten du vurderer å varsle eller kun ønsker hjelp til å sortere egne tanker om hva du har opplevet.
-
Den som mottar et varsel i samsvar med disse retningslinjene, har plikt til å følge det opp.
Mottaker av varselet skal undersøke saken og komme fram til en løsning uten unødvendig opphold.
Under selve prosessen med oppfølging av varselet skal den som håndterer dette ta hensyn til både den som varsler og den/de varselet retter seg mot, slik at hensyn til rettssikkerhet og kontradiksjon ivaretas.
Nærmere informasjon om hvordan ditt varsel vil bli fulgt opp finner du her: Rutiner for håndtering av varsler. Det skrives referat fra alle møter.
Den som mottar varselet, vil alltid vurdere eventuell habilitetsproblematikk knyttet til hvem som skal behandle varselet videre.
Møte med varsler
Varsler vil bli innkalt til et møte med mottaker av varselet senest innen en uke. Hensikten er å klarlegge innholdet i varselet. Varsler kan ta med seg en tillitsperson i møtet.
På bakgrunn av varslingen og det som kommer frem i utredningen av saken vil mottaker av varselet gjøre en vurdering av varselets alvorlighetsgrad og hva som er egnet oppfølging.
Møte med den det varsles mot
Innen en uke skal den som er ansvarlig for å følge opp varselet foreta et møte med den det varsles mot (omvarslede). Hensikten er å få omvarsledes versjon av saken. Omvarslede kan ha med seg en tillitsperson.
Den som påstås å ha trakassert eller utført andre kritikkverdige handlinger har rett til å få vite hvem som har fremmet påstandene, samt hvilke(n) hendelse(r) varselet er basert på. Unntak fra dette gjelder der varselet er fremmet anonymt.
Videre håndtering
Dersom parten(e) har oppgitt vitner, bør de innkalles til samtaler for å avklare om de har vært vitne til påståtte hendelser. Det skrives referat fra møtet.
Hvis partene skal gå i dialog, bør det være fordi den som har varslet har ønsket det.
Med mindre annet avtales særskilt, vil du bli orientert om konklusjonen med hensyn til hvordan de omvarslede forhold vurderes. Av personvernhensyn vil du ikke bli orientert om eventuelle konsekvenser for omvarslede.
Den som behandler varselet kan innhente råd fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, Balansekunsts rådgivningstelefon eller ekstern advokat.
Arbeidsgivers vurdering og konklusjon på bakgrunn av undersøkelsen
Mottaker av varselet skal etter gjennomførte og avsluttende undersøkelser vurdere saken og konkludere om det har forekommet trakassering. Mulige utfall kan være:
- At det ikke er hold i varslet/påstanden og saken erklæres som avsluttet.
- At den som har varslet er utsatt for trakassering.
Dersom det konkluderes med at forholdene det varsles om er reelle, vil forholdsmessig reaksjon bli vurdert.
Oppfølging
Uansett hva utfallet av saken har blitt, skal det lages en oppfølgingsplan for begge parter. Arbeidsgiver/oppdragsgiver bør i samtale med involverte parter vurdere om det er behov for endringer i arbeidsforholdet for å ivareta et godt arbeidsmiljø. Arbeidsgiver/oppdragsgiver må vurdere om saken skal føre til styrking av det forebyggende arbeidet for å hindre tilsvarende hendelser.
-
Som ansatt har du etter arbeidsmiljøloven et vern mot gjengjeldelse når du varsler. Det betyr at du ikke skal straffes eller på annen måte utsettes for negative konsekvenser av at du har benyttet deg av retten til å varsle. Eksempel på ulovlig gjengjeldelse kan være oppsigelse, omplassering eller fratakelse av arbeidsoppgaver.
Som del av sin plikt til å sørge for et godt psykososialt arbeidsmiljø, har Dramatikerforbundet plikt til å forebygge og – om nødvendig – iverksette tiltak mot gjengjeldelse fra kolleger eller andre.
-
Diskriminering: Usaklig forskjellsbehandling knyttet til kjønn, kjønnsuttrykk, kjønnsidentitet, seksuell orientering, etnisitet, funksjonsevne, religion og livssyn, alder, omsorgsoppgaver, eller andre vesentlige forhold ved en person. Diskriminering kommer i mange former og inkluderer handlinger, ytringer eller unnlatelser.
Seksuell trakassering: Uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål og virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. Det legges vekt på den utsattes opplevelse, og det stilles ikke krav om at den som trakasserer gjør det med hensikt. Seksuell trakassering kan foregå fysisk, ikke-fysisk, verbalt og digitalt, og kan være alt fra seksuelt ladet stirring, grove vitser og spørsmål, til seksuelle overgrep.
Trakassering: Handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. For å regnes som trakassering må det oppleves som urimelig og uønsket av den som utsettes for det.
Instruks for håndtering av varsler
Den som blir gjort oppmerksom på at en medarbeider opplever seg trakassert, diskriminering eller utsatt for annen uønsket atferd, og/eller at en medarbeider har utsatt andre for uønsket adferd, har handlingsplikt og må ta saken på alvor. Leder skal undersøke saken og komme fram til en løsning uten unødvendig opphold. Leders håndtering av saken må ta hensyn til både varsler og omvarslede.
Det vises til Dramatikerforbundets retningslinjer for varsling. Styreleder, daglig leder og de ansattes tillitsvalgte plikter å sette seg inn i disse.
Dersom trakasseringen er så alvorlig at den kan rammes av straffeloven skal mottaker av varselet, i samråd med den som er rammet, vurdere å politianmelde saken. Dersom den utsatte ønsker å politianmelde, skal man ikke foreta en intern granskning da dette i verste fall kan føre til bevisforspillelse.
Ved mottak av varsel, skal følgende prosedyre følges:
-
- Mottaker av varselet må orientere om at varsler vil bli innkalt til et møte senest innen en uke. Hensikten er å få klarhet i varslers påstander. Orienter samtidig om at varsler kan ta med seg en tillitsperson i møtet.
- Mottaker av varselet skal orientere varsler om at hen - om ønskelig - kan benytte seg av virksomhetens eksterne varslingstjeneste. Varsler skal i så fall motta kontaktinformasjon og veiledning om hvordan hen kan gjøre dette.
- Møtet bør starte med at mottaker av varselet setter en ramme for møtet. Mottaker forteller at hen har taushetsplikt om den informasjonen du får, men at mottaker får en handlingsplikt hvis hen får kunnskap om trakassering som kan true et forsvarlig arbeidsmiljø. Arbeidsgiver plikter i et slikt tilfelle å gjenopprette et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
- I møtet bes varsler gi sin versjon av hendelsen og hvordan det opplevdes.
- Hva har faktisk skjedd?
- Når skjedde det? I hvilken sammenheng?
- Var det flere personer til stede, og hvem var det?
- Hvordan opplevde varsler det?
- Sa du ifra til vedkommende som trakasserte deg eller andre i situasjonen?
- Mottaker av varselet må skrive referat fra møtet.
På bakgrunn av varslingen og det som kommer frem i utredningen av saken må mottaker av varselet gjøre en vurdering av varslingens alvorlighetsgrad.
Dersom saken gjelder to ansatte/tillitsvalgte/oppdragstakere/medlemmer/frivillige, må begge parters rettssikkerhet ivaretas. Den anklagede har tilsvarsrett. Det betyr at begge parter har rett til å gi sin versjon og få innsyn i den andre partens versjon av saken. Den anklagede har også rett til å ha med seg en tillitsperson av eget valg.
Mottaker av varselet plikter å behandle saken konfidensielt. Det forventes også at de involverte av hensyn til lojalitetsplikten ikke bidrar til en eskalering av saken.
-
- Innen en uke skal mottaker av varselet foreta et møte med den som påstås å ha trakassert eller utført andre kritikkverdige handlinger. Hensikten er å få motpartens versjon av saken. Orienter om at motpart kan ha med seg en tillitsperson.
- Den som påstås å ha handlet kritikkverdig har rett til å få vite hvem som har fremmet påstandene, samt hvilke(n) hendelse(r) varselet er basert på.
- Mottaker av varselet må skrive referat fra møtet, referatet skal inneholde følgende:
- Hva er din versjon av det som ble varslet?
- I hvilken sammenheng skjedde det?
- Var det flere personer tilstede?
- Hvordan opplevde du de påståtte hendelsene?
Forstod du at varsler opplevde det som ubehagelig eller krenkende?
- Mottaker av varselet må forklare videre plan for fremdrift i saken.
-
Dersom parten(e) har oppgitt vitner, bør de innkalles til samtaler for å avklare om de har vært vitne til påståtte hendelser. Mottaker av varselet må skrive referat.
Hvis partene skal gå i dialog, bør det være fordi den som har varslet har ønsket det. Mottaker av varselet må skrive referat.
Mottaker av varselet kan innhente råd fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, eller fra Balansekunsts rådgivningstelefon.
-
Den som mottar varselet, skal etter gjennomførte og avsluttende undersøkelser vurdere saken og konkludere om det har forekommet trakassering eller annen kritikkverdig atferd. Mulige utfall kan være:
- At det ikke er hold i varslet/påstanden og saken erklæres som avsluttet.
- At den som har varslet er utsatt for kritikkverdig atferd.
Dramatikerforbundet må på grunnlag av konklusjonen vurdere å gi en forholdsmessig reaksjon basert på alvoret i saken.
Å vurdere alvorlighetsgrad i saker om (seksuell) trakassering, diskriminering og maktmisbruk er utfordrende, fordi alvoret vil variere ut ifra en rekke faktorer. Forhold som kontekst, hyppighet, relasjon mellom partene, makt- og avhengighetsforhold og eventuelle følger av hendelsen vil i samspill bidra til å skjerpe eller svekke graden av alvorlighet.
Noen punkter som kan benyttes i vurdering:
- Er det snakk om oppførsel som den anklagede burde ha skjønt at er trakasserende?
- Er det snakk om oppførsel som tydelig bryter med retningslinjene?
- Er det skjeve maktforhold mellom partene?
- Er det snakk om gjentatte episoder?
- Hvor berørt er den utsatte? Har hendelsen/oppførselen skapt noen virkninger?
- Vil den utsatte og anklagede måtte omgås videre? Vil det skape utfordringer?
Mulige sanksjoner er:
- Skriftlig advarsel – det bør stå tydelig i advarselen hva som vil bli konsekvensen dersom trakassering gjentar seg
- Fratakelse av ansvar – midlertidig eller permanent
- Fratakelse av verv
- Fratakelse av deltagelse på arrangement, seminarer o.l.
- Omplassering
- Slutt på fremtidig samarbeid – det bør presiseres om samarbeid gjelder for alltid, eller innenfor en tidshorisont
- Oppsigelse
- Avskjed
Ved vurdering av arbeidsrettslige sanksjoner må arbeidsmiljølovens krav til bevis og grunnlag (f. eks. krav til saklig grunnlag for oppsigelse) vurderes nøye, gjerne i samråd med advokat. Det understrekes at det gjelder vesentlig forskjellige krav etter likestillings- og diskrimineringsloven for å konkludere med at trakassering har funnet sted, og for å si opp en arbeidstaker etter arbeidsmiljøloven. Ved oppsigelse og avskjed gjelder alminnelige saklighetskrav etter arbeidsmiljølovens regler om oppsigelse og avskjed i kapittel 15.
Konklusjon på varselet, eventuell reaksjon og begrunnelse skal nedtegnes skriftlig.
Av personvernhensyn kan eventuell beslutning om tiltak/reaksjon ikke meddeles varsler.
-
Uansett hva utfallet av saken har blitt, skal det lages en oppfølgingsplan for begge parter. Leder bør i samtale med involverte parter vurdere om det er behov for endringer i arbeidsforholdet for å ivareta et godt arbeidsmiljø. Leder må vurdere om saken skal føre til styrking av det forebyggende arbeidet for å hindre tilsvarende hendelser.
Solidaritetsordningen
Medlemmer kan søke støtte fra Dramatikerforbundets solidaritetsordning.
Ordningens formål er å yte hjelp til medlemmer som kommer i en uforutsett og særskilt vanskelig økonomisk situasjon. Med dette menes nødvendig livsopphold. Ordningen finansieres av medlemskontingenten, og årsmøtet fastsetter årlig rammen for ordningen.
For 2023 er rammen kr. 300 000. Støttebeløpet skal ikke overstige kr. 36 000 pr. år pr. person.
Begrunnet og dokumentert søknad sendes på eget skjema nedenfor.
Administrasjonen behandler søknaden og innstiller til styret som tar endelig beslutning.
Alle søknader behandles konfidensielt.
Dersom den vanskelige økonomiske situasjonen er forutsigelig og har vedvart og/eller trolig vil komme til å vedvare over lang tid, er solidaritetsordningen i de fleste tilfeller ikke rette adressat.