En Hamarkrønike

[2018]

Historien om biskop mogens, norges selvstendighetstap og hamars undergang.

  • Språk: norsk
  • Skrevet: 2018
  • Målgruppe: Voksne

Skrevet av

Synopsis

Forestillingen tar for seg spennende tematikk fra tiden rundt innføringen av reformasjonen i Norge. Da Norge kjempet for å beholde siste rest av selvstendighet på 1500-tallet, knyttet flere viktige hendelser seg til Hamarkaupangen og Norges siste katolske biskop, Mogens Lauritssønn. Forestillingen henter handling fra hans liv og virke i bispegården på Hamar, fra han startet sitt arbeid i 1513, til han dramatisk ble ført bort av danske soldater i 1537. Det er en tid fylt av maktspill og uro, av tvil og tro. Det handler ikke bare om innføringen av en ny troslære. Innføringen av reformasjonen betyr også tap av selvstendighet for Norge, og undergang for Hamarkaupangen. (Hamar oppsto ikke som by igjen før over 300 år senere.) Midt i disse begivenhetene utspilles den forbudte kjærligheten mellom biskop Mogens og Karine Alvsdattter av Grefsheim, nest etter fru Inger til Austråt den rikeste og mektigste kvinne i Norge.

En Hamarkrønike er en stedsspesifikk forestilling i fire akter, som spilles på fire ulike arenaer på muséets område. 1. akt spilles på en utescene ved muséets inngangsparti, og livet i kaupangen utspiller seg. 2. akt foregår i den middelalderske Borggården, Mogens leder et møte der kirkens og Norges selvstendighet diskuteres. 3. akt foregår i Lindelunden, relasjonene mellom bisp Mogens og Jomfru Karine, og mellom tjenestefolkene deres, Åge og Margrete utdypes. 4. akt foregår i Hamardomen, og slutter med at kongens soldater fører biskopen ut av katedralen, til fangenskap i Danmark.

Publikum blir tatt med på en vandring mellom spillestedene, og museets vakre område og uttrykksfulle arkitektur blir tatt i bruk. På vandringen møter publikum bilder, tablåer, musikk, sang, mindre spillscener som alle assosierer til, utdyper og beriker stykkets tematikk. En epilog i form av animasjonsfilm vises på Museumslåvens gamle murvegger, der publikum må passere på vei ut fra forestillingen. Her vises brannen på bispeborgen og Hamardomen i 1567, 30 år etter stykkets handling. Med ødeleggelsen av bispeborgen og den store katedralen forsvant siste rest av maktsenteret Hammer.

Verket oppført årlig fra 2017-2023, med forskjellige hovedrolleinnehavere.

Historikk

  • Uroppført: 2018
  • Produsent: Domkirkeodden anno museum
  • I rollene:

    Bisp Mogens: Jonas Kippersund - Olav Engelbrektsson/Truid Ulfstand: Ole Kr Thomassen - Spå-Sara: Karen Høie, Nils Narr: Jonas Tomter - Åge: Martin Thorshaug/Svend Erichsen - Margrethe: Trine Nyhus Lørum/Marie Hafnor - Karine Alvsdatter: Ranveig Nordbryhn - Vekter: Glenn Terje Nordengen - Ravnene: Frida Vorgaard, Emilie Fuglestad – og ti semiprofesjonelle utøvere, statister, Fagen mannskor. Prod, kost, rekvisitter, sangere, musikere: staben på Domkirkeodden.

Forestillingsrettigheter

Norske Dramatikeres Forbund er ikke agent for forfatterne i denne databasen.

Ønsker du å oppføre manuskriptet, ta kontakt med forfatteren selv eller med forfatterens representanter.