Klart for Bergen Dramatikkfestival!


27. –  30. august arrangeres Bergen Dramatikkfestival for aller første gang! Det er Idun Vik og Miriam Prestøy Lie som sammen utgjør Cornerstone / Vik & Lie som står bak. Gjennom arrangementer om og med ny scenetekst ønsker de å løfte formspråk og perspektiver som kan utvide og mangfoldiggjøre teaterscenen på Vestlandet. I juni  lanserte festivalen de tre vinnertekstene fra den åpne utlysningen, og denne uka urfremføres tekstene.

Vinnertekster, Bergen Dramatikkfestival

Vinnertekster, Bergen Dramatikkfestival

De tre vinnertekstene er:

Oh, Kulturmannen av Ellisiv Lindkvist. Teksten er tidligere gitt ut i bokform på Flamme Forlag, men skal fremføres på scenen for aller første gang på festivalen. Teksten beskrives som et frigjørende ballespark til kulturens dinosaurer – en appell, en bønn, en retorisk øvelse og et feministisk kamprop. Teksten henvender seg direkte til Kulturmannen – en mann med makt og betydning som er mester i å usynliggjøre kvinner samtidig som de tiltrekkes av ham. Han er nedlatende og arrogant, og et omdreiningspunkt for makt og begjær i kulturfeltet. Det handler om kjønnsroller, hersketeknikker, skam og selvforakt.

Mørke – Fienden i oss av Tale Næss, Kristin Eíriksdottír, Sigbjørn Skåden, Gianluca Iumiento og Albert Ostermaier. Dette er en flerstemt fortelling om en tilværelse på bristepunktet. Vi møter mennesker som lever tilsynelatende harmoniske liv, som kjører el-bil og bor i de nydeligste hus, men som likevel plages av en tiltagende uro. En tilværelse der lyset til en hver tid tynges av et underliggende mørke. Mens de voksne prøver å vekslesvis blåse ut og undertrykke sine ulike kvaler, forsvinner barna i en lek i skogen, jegerne går på jakt, og sprekken i fjellet blir stadig større. I stykkets behandling av tidløse eksistensielle spørsmål, aner man et ekko fra de store klassikerne. Samtidig presser vår egen tid seg på med hentydninger til et klima i krise og en velstand som umulig kan vedvare.

Storsenter av Nelly Winterhalder – En surrealistisk samfunnssatire om shopping, angst og empati. Sceneteksten viser oss et samfunn der livene leves på kjøpesenteret med legen som Gud. Legen holder til på toppen av senteret og tar pulsen på tidsånden. Pasientene kommer med mangler, uforløste ønsker eller brennende behov for ferie på blå resept. Legen hjelper etter beste evne, men slites mellom pasientenes behov og en tiltagende allergi. Situasjonen eskalerer idet unge Gro blir diagnostisert som dødssyk. Hvordan reagerer hun, legen og alle andre på en tilstand som kun kan kureres med empati?

De tre vinnertekstene er svært ulike i både form og innhold, men har til felles at de behandler samfunnsaktuelle problemstillinger samtidig som de utviser en sterk formbesvissthet. På hver sin måte roper disse tekstene etter å bli fremført, kan vi lese på Cornerstones hjemmesider.

Ellers på programmet finner vi blant annet Demian Vitanzas Tyngde, denne gangen som film, Eirik Fauskes LIVE – Sorgarbeid, og Madalena Sousa Helly-Hansen og Sara Li Stensruds Blomsterstykke, i tillegg til verkstevisninger, fagprogram og samtaler.

Kilde: cornerstones.no

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no