Ibsenprisen 2019 til Demian Vitanza


Gratulerer med Ibsenprisen 2019, Demian Vitanza og Tyngde!

Forfatter og dramatiker Demian Vitanza er tildelt Ibsenprisen 2019 for "Tyngde". Foto: Aschehoug

Forfatter og dramatiker Demian Vitanza er tildelt Ibsenprisen 2019 for «Tyngde».
(Foto: Aschehoug)

Juryens begrunnelse:
Tyngde av Demian Vitanza: Urpremiere i september 2018 ved Teaterfestivalen i Fjaler, deretter premiere ved Nationaltheatret.
Tyngde er et scenedikt med et sterkt og nært narrativ. I teksten taler to stemmer fra det hinsidige: Den ene på vegne av et ufødt barn, den andre på vegne av en avdød mann.
Stemmenes opphav skaper et tekstlig spenn mellom den døde mannens tilværelse som frø dypt i jorden til det ufødte barnets eksistens et sted i kosmos. Historien tar utgangspunkt i det dokumentariske og personlige, men er gitt en teatral forskyvning som gjør at stoffet oppleves allmennmenneskelig og gjenkjennelig. I skildringen av et liv preget av utenforskap, sykdom og stor kjærlighet, aksentueres eksistensielle grunntema: Ensomheten vi alle deler, lengselen, en søken etter fellesskap, mening og trøst.

Tyngde er en viktig tekst fordi den evner å favne både individuelle og allmenngyldige perspektiver, og stoffet oppleves gjenkjennelig, rikt og klokt. Tyngde er et nært portrett av en tapserfaring fortalt med den taptes stemme. Vitanza skriver med poetisk kraft og høy kompleksitet om levd og ulevd liv. Språket er stringent, vitalt og billedrikt. Verkets gjennomgående bruk av botaniske referanser skaper en nærmest taktil språkopplevelse. Teksten fanger mangfoldet blant scenetekster i samtidsteatret og forener
dem i en høyere enhet. Og samtidig: Det vesentlige ligger gjemt mellom linjene.

Om prisvinneren:
Demian Vitanza (f. 1983) er en norsk/italiensk forfatter og dramatiker. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og London School of Economics and Political Science.

Vitanza debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen «urak». Han har senere gitt ut romanen «Sub rosa» (2014) og skuespillet «Londinium» (2012), som har blitt oversatt til dansk, fransk og kinesisk.

I 2017 ga Vitanza ut romanen «Dette livet eller det neste» fra 2017, som han mottok Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris for. Romanen var også nominert til blant annet P2-lytternes romanpris.

Som scenekunstner har Vitanza blant annet jobbet med «Papirløse fortellinger» på Nationaltheatret og med «Stemmer fra innsiden» for fengselsinnsatte. Vitanza har også dramatisert Jan Roar Leikvolls roman «Songfuglen» for Det Norske Teatret. Sceneteksten «Tyngde» hadde urpremiere i september 2018 ved Teaterfestivalen i Fjaler, deretter premiere ved Nationaltheatret.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no