Hyllest til Bjørg Vik


Det blir gjensyn med stykket Hurra! Det ble en pike! og den internasjonale suksessen Reisen til Venezia når Bjørg Viks 80-årsdag skal markeres i Porsgrunn med festforestilling og påfølgende Bjørg Vik-dager.

Vik har en kjempeproduksjon bak seg – og er kanskje mest kjent som novellemester. Men hun har også skrevet romaner, dikt, artikler og ikke minst skuespill. Lars Vik, som er Bjørg Viks sønn, tror det både var et sjokk og et kick for Bjørg å møte teatret.

– Et kick fordi hun møtte et engasjert og spennende nytt miljø – og ikke minst at hun fikk et nytt, stort publikum med debuten To akter for fem kvinner. Stykket ble satt opp på en rekke norske teatre, noe ny norsk dramatikk ikke ofte er forunt. Samtidig var hun vant til gode og skolerte lesere i forlaget som fulgte forfatterne tett. Slik var det ikke i teatret.

– Jeg husker hun sa at hun fikk følelsen av at alle på Nationaltheatret inkludert vaskepersonalet skulle ta stilling til om hennes neste skuespill skulle settes opp eller ei, forteller Lars Vik.

Ambisjonen er at hele Bjørg Viks forfatterskap skal presenteres når 80-årsdagen hennes nå skal markeres med en stor festforestilling i Porsgrunn.

Selv ser Bjørg Vik på novellene og trilogien om Elsi Lund som sine viktigste arbeider. Men i Ivo de Figueiredos norsk scenedramatikks historie løftes hun frem som «den viktigste dramatikeren som skildrer den moderne kvinnes virkelighet etter krigen.»  – Et ikke uvesentlig poeng vi prøver å få fram i vår festforestilling, som har fått navnet Fortellinger om frihet. Tittelen er hentet fra en av Bjørg Viks bøker – og vitner om hennes arbeid for frihet både i forfattergjerningen og i livet.

– Hvordan vil du si at tematikken i skuespillene skiller seg fra Viks øvrige produksjon?

– Hun behandler nok mange av de samme temaene på scenen som mellom bokpermene, men en ting har slått meg når vi har jobbet med stoffet hennes i det siste; jeg tror humoren har en mer framtredende plass i dramatikken enn i prosaen. Det er som hun slipper seg – og rollene – litt mer løs på scenen, det finnes et betydelig komisk potensial i hennes dramatikk. Selv om temaet som tas opp kan være både alvorlig og politisk utfordrende, så er den befriende humoren aldri langt unna.

Inspirert av naboen

Festforestillingen går av stabelen i Porsgrunns storstue Ælvespeilet den 30. september  – og er et samarbeid mellom Grenland Friteater, Litteraturgarasjen, fylket og kommunen. Ambisjonen er at hele Bjørg Viks forfatterskap skal presenteres, med hovedfokus på dramatikken.

Bjørg Vik 80 pr Hurra det ble en pike fra prøvene Foto Stine solbakken  for ta.no

Festforestillingsforberedelser: Fra prøvene til Bjørg Viks ‘Hurra! Det ble en pike!’. Foto: Stine Solbakken, Telemarksavisa

Ulike sjangre av det Vik har bedrevet skal hentes fram. Det innebærer blant annet at tre generasjoner Vik skal lese fra barneboka om Jørgen Bombasta, og det blir gjensyn både med stykket Hurra! Det ble en pike!, som Vik skrev for amatørteateret, og den internasjonale suksessen Reisen til Venezia.

I et intervju med Porsgrunns Dagblad forteller Vik at hun hentet inspirasjon til stykket fra to nydelige naboer på Moldhaugen.

– De var mye ute og reiste, men da de ble gamle og skrøpelige arrangerte de små reiser hjemme i stua. Sammen med sine 40 katter, hadde de mye moro. En dag da jeg ringte på, åpnet mannen døra i nikkers og rød anorakk. Skal dere ut på tur? spurte jeg. Ja, vi er i Rondane, svarte han fornøyd.

Guttorm Guttormsen er festforestillingens kapellmester, Geddy Aniksdal er kunstnerisk ansvarlig og forfatter Vigdis Hjorth får æren av å holde en festtale om Viks forfatterskap.
I forlengelse av festforestillingen, arrangerer Litteraturgarasjen Bjørg Vik-dagene.

– De håper det vil bli en årlig tradisjon. Planen er at det skal være en litteraturfestival hvor både anerkjente forfattere inviteres, samtidig som unge og uetablerte stemmer gis en plass, sier Lars Vik.

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2021 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no