Historisk samarbeid mellom Beaivváš og Nationaltheatret


I anledning samefolkets dag 6. februar presenterer to av Norges nasjonalteatre et historisk samarbeid. Urpremieren på forestillingen Human Zoo, utviklet av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, legges til Nationaltheatret.

HumanZoo (Foto: Nationaltheatret)

HumanZoo (Foto: Nationaltheatret)

Det nyskrevne skuespillet Human Zoo, av Kathrine Nedrejord, handler om et mørkt kapittel i historien. I løpet av 1800- og 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble samer utstilt i dyrehager, for nysgjerrige skuelystne.

Historisk samarbeid
Dramatiker og forfatter Kathrine Nedrejord, som er husdramatiker på Nationaltheatret, har skrevet et drama der vi følger en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder. Jo smalere rommet utenfor blir, jo tydeligere blir gnisningene mellom familiemedlemmene.

Det er første gang urpremieren på en forestilling, utviklet av Beaivváš, legges til Nationaltheatret, i en samproduksjon mellom to av Norges nasjonale teatre.

– Det er en stor begivenhet for oss at Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš kommer hit, til Nationaltheatret, med urpremieren på en forestilling. Dette er et viktig samarbeid mellom to nasjonale scenekunstinstitusjoner, sier Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret.

– Dette er bare begynnelsen! Og et naturlig møte mellom to nasjonalteatre som viser vei mot fremtiden, uttaler teatersjef Rolf Degerlund ved Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (Sámi Našunálateáhter Beaivváš).

Manuset er utviklet i samarbeid med Dramatikkens hus, og forestillingen har urpremiere på Nationaltheatrets amfiscene 4. oktober 2019. Regi er ved Bård Lie Thorbjørnsen. Forestillingen spilles på nordsamisk, og tekstes på norsk og finsk.

Les mer om forestillingen her

Tredje husdramatiker

Kathrine Nedrejord er født i 1987 i Kjøllefjord i Finnmark, og er den tredje husdramatikeren i Nationaltheatrets historie. Hun etterfølger Arne Lygre (2014–2016) og Johan Harstad (2009–2011).

Nedrejord har lang fartstid som forfatter og skribent, med bøker som Transitt (2010), Trengsel (2014) og Forvandlinga (2018), men kan kategoriseres som et ungt, friskt pust i teatret. Tidligere har hun skrevet stykkene Internert (2017) og Brent jord (2015), og for sistnevnte ble hun nominert til Den nasjonale Ibsenprisen i 2016.

Les intervju med Kathrine Nedrejord her

(Pressemelding fra Nationaltheatret)

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no