God sommer!


Boracco-nyeste-test1

Å rydde pulten før ferien er en interessant øvelse, og en påminner om alt vi har drevet med de siste månedene.  Arbeidsåret 2015/16 har vært helt fantastisk spennende og ikke minst viktig for forbundet.  Det var få i LO-systemet som trodde vi skulle ha en så besluttsom medlemsmasse at prosessen skulle ta under et år. Andre forbund har gått ringforlovet i årevis før de har tatt skrittet vi tok på under ni måneder.

I god tid før neste medlemsmøte skal alle få tilbudet fra LO-favør i posten.  Arbeidet er i gang.

Etter at Pål Giørtz varslet at han ville gå av med pensjon, har vi hatt en ansettelsesprosess og funnet en svært god erstatter.  Forbundet er ikke hva det var da jeg tok over for 4 år siden.  Kursen er dreid fra Kunstnerforbund til fagforening og vi lette etter en person som kunne løfte oss ytterligere i denne prosessen.  Elisabet Gustad har en solid ledererfaring fra organisasjoner i endring, deriblant som avdelingsdirektør i Kulturrådet under sammenslåingen  med ABM-U.  Hun har også vært direktør i NordForsk hvor hun var med å bygge opp virksomheten fra 6-30 ansatte.

Ikke at vi har slike ambisjoner om vekst i Dramatikerforbundet, men vi vokser også, og når vi ekspanderer, gjør vi det ved å styrke oss faglig slik at vi kan arbeide bedre for medlemmene der de trenger det mest.

Elisabets erfaringer vil være en stor styrke for oss når vi nå har blitt utfordret til å være med å legge grunnen for et LO Kultur.  Det vi vil få til er å lobbe med ny styrke for kunstnernes økonomi og opphavsrett, samt å sørge for at selvstendig næringsdrivende som de fleste av oss er, får like betingelser i arbeidslivet som fast ansatte.  Ja, jeg snakker om fellesavtaler nå det gjelder rett til sykelønn og pensjon også for oss.

Når det gjelder Filmforbundet og Regiforbundets salg av bl.a. manusrettigheter  til de private kringkasterne, er ingenting løst selv om vi vet mer.  Vi har fått bekreftet fra TV2 at de har kjøpt alle rettigheter fra NFF og NFR´s medlemmer – alle rettigheter etter åndsverksloven – og for de som ikke er medlemmer har NFF garantert for såkalt skadesløshet hos kringkasteren.  Altså skal NFF betale eventuelle krav om betaling for rettigheter for alle.  Vi jobber med saken om ikke daglig så ukentlig.  Norwaco er naturligvis på saken, da dette rammer svært mange av deres medlemsorganisasjoner.

Vi vil informere grundig om denne saken på medlemsmøtet i november.  Før det, er det viktig å sende tv-kontrakter til forbundsadvokaten før signering.

Vi har forhandlet på bakrommet med NRK hele dette arbeidsåret.  Nå mener vi at vi har kommet langt nok, og har bedt om at vi åpner de formelle forhandlingene igjen i august.  Håpet var å få dette til før ferien, men NRK er en stor organisasjon med mange avdelinger som skal mene noe.  Følgelig – lange beslutningsprosesser.  Nå er vi lovet at dette skal kunne skje i august.

Styret har også satt i gang forarbeid til reforhandling av NTO-avtalen.  Vi vil be om forhandlinger med dem i løpet av inneværende år.  Også VIRKE-avtalen skal reforhandles.  Der har vi bedt om forhandlinger allerede.  Det blir nok forsinket da advokaten deres har sakt opp for å bli generalsekretær i Skuespillerforbundet.  Sikkert mye morsommere!

Ha en fin sommer!

Monica

 

 

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no