EVA DAHR ER DØD


En markant stemme i norsk film har gått bort.

Eva Dahr. Foto: Harald Pålgaard

Eva Dahr (Foto: Harald Pålgaard)

Eva Dahr lagde i en årrekke film etter film av skyhøy kvalitet. Filmer som satte sitt preg på kortfilmmiljøet. Festivalvinneren Dolce vita (1989) var et andre gjennombrudd for henne, etter spillefilmdebuten, og den ble fulgt av en rekke viktige kortfilmer som både hadde formvilje og en nysgjerrig evne til å problematisere kjønnsroller og nye former for familie- og samliv. Hun klarte å forene en eksperimentell impuls med et stort fortellertalent i film etter film. Det gjorde inntrykk.

Eva Dahr ble medlem i Dramatikerforbundet i 2011. Da hadde hun skrevet – og regissert – kortfilmene Trette Menn, Tempo, Fjording, Dolce Vita, Du er ikke alene og En Mann. Sammen med Andreas Markusson og Monica Boracco skrev hun spillefilmen Mars & Venus (2007) som ble nominert til Årets kinofilm.

Som regissør hadde hun allerede en lang rekke kort- og spillefilmer bak seg.

Eva Dahr var medregissør på Brennende blomster (1985), en film basert på Lars Saabye Christensens roman med samme navn og regissør på Appelsinpiken (2009), basert på Jostein Gaarders roman.

På sin første tv-serie, Himmelblå var Eva Dahr konseptuell regissør og regisserte selv de to siste episodene. For disse episodene fikk hun Gullrutens fagpris for beste regi i tillegg til at serien vant Gullruten for beste tv-dramaserie. Serien satte den gang publikumsrekord for norsk tv-drama med 1,3 millioner seere.

Hennes neste tv-serie var ungdomsserien Stikk (2012), skrevet av Morten Hovland. Tv-serien kom på 2.-plass i mønstringen Prix Jeunesse i 2013 og ble samme året Emmy-nominert.

Hennes siste film ble ungdomsfilmen, Trio, Jakten på Olavsskrinet i 2017. Nok et samarbeid med Morten Hovland.

Eva Dahr har vunnet flere norske og internasjonale priser, deriblant en Amanda-statuett samt to ganger Gullstolen under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Eva Dahr engasjerte seg sterkt i rettighetsproblematikk og regissørers arbeidsvilkår, og har hatt flere verv for Norske Filmregissører. Hun har vært kortfilmkonsulent ved NFI, og linjeleder ved Kunst og Filmskolen i Nordland. De siste årene arbeidet Eva også som hovedlærer i regi ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer.

Med Eva har det norske film og tv-miljøet mistet en stor ressurs og en viktig stemme som blir savnet av mange.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no