Et fantastisk-realistisk scenario


– En stor og ikke minst gledelig overraskelse, sier Kristofer Grønskag etter å ha vunnet Baden-Württembergs ungdomsteaterpris 2018.

Den norske dramatikeren har fått den renommerte prisen sammen med sin oversetter Nelly Winterhalder for stykket Satellitter på himmelen, som han skrev ferdig  i 2015.

– Stykket ble skrevet i regi av European Writers Lab. Vi var fire europeiske dramatikere fra Norge, England, Nederland og Tyskland som møttes på festivaler og samarbeidet med mentorer.

Og arbeidet med Satellitter på himmelen begynte på samme måte som mange andre av Grønskags stykker.

Bilde av Kristofer Grønskag som har vunnet Baden-Würtenbergs ungdomsteaterpris 2018.

Kristofer Grønskag har vunnet Baden-Württembergs ungdomsteaterpris 2018.  Foto: Andrea Haugerud

– Jeg starter gjerne med lite. Ser for meg et bilde og utforsker et språk det bildet kan ha. Parallellt utvikler jeg en dramaturgi, før det hele pusles sammen til en helhet.

I Satellitter på himmelen begynte historien med bildet av en jente som hadde funnet et sort hull i universet – og det var i magen hennes. Det er en fortelling om en jente som føler seg annerledes og feil.

– Det er jenta Joni sin reise i utforskningen om hva det sorte hullet er, som er det sentrale i fortellingen. Hun utforsker både forholdet til familien sin – og er ute i universet blant andre planeter. Til å være meg er det en ganske utypisk tekst, den er veldig åpen. Teksten kan dras i mange ulike retninger – og er en oppfordring til voksne om å leke. Man må blant annet gjøre noen aktive valg om hva man gjør til handling.

Føles friere å skrive for barn

Baden-Württembergs ungdomsteaterpris deles ut annethvert år av arbeidsgruppen til Baden-Württembergs barne- og ungdomsteater. Prisen er ikke bare en av de mest tradisjonsrike i sjangeren – den er også en av de mest verdifulle, med prispenger for alle vinnerne på til sammen 15 000 euro.

– For å være ærlig var det en stor overraskelse da jeg fikk beskjeden av forlaget mitt i Tyskland. Jeg visste ikke engang at det var en konkurranse, sier Grønskag.

– Du har jo skrevet flere verker for både barn og voksne. Hva er den største utfordringen med å skrive for barn?

– Det som er så gøy med å skrive barneteater er at det føles mye friere. Men denne friheten er også skremmende fordi det kan være så mye, barna er så åpne for ulike univers – det er så mye de går med på. Noen ganger kan det derfor bli skremmende stort, men det er jo også det morsomme med det.

Norgespremiere

 Stykket hadde Norgespremiere i slutten av januar med Hilde Brinchmann på regi og turnerer nå med Brageteateret. Det har også hatt en dansk premiere – og lesninger i Nederland. Og tilbakemeldingene har vært gode.

– Når det kommer til barneteater syns jeg det er en fin ting at barna ler og koser seg, mens de voksne blir litt triste, sier Grønskag.

Juryen på 20 medlemmer begrunnet vinner-teksten på følgende måte:

«I Satellitter på himmelen skaper den norske dramatikeren Kristofer Grønskag et fantastisk-realistisk scenario i et klart tilgjengelig språk: verdenen til jenta Joni, som lever både i foreldrehjemmet og i samhørighet med universet. […] Grønskag gjør ikke bare Jonis ensomhet plastisk, men også hennes styrke til å drømme seg inn i og bort i absurd-sørgelige fantasier – blant annet om en verdensromrevy med 44 elefanter. Likevel er det er ikke bare sorte hull, det er stadig underfundige glimt av håp og holdepunktet i lillebroren. Satellitter på himmelen er et imponerende teaterstykke om ensomheten til en jente som vokser opp med uvanlige bildeverdener uten falsk trøst.»

– Hva tror du denne prisen vil bety for deg videre?

– Først og fremst er det veldig hyggelig anerkjennelse. Det er artig at folk leser det jeg skriver – at folk tar seg tid til det. Helt konkret tror jeg det vil bety flere tyske premierer. Det blir i hvert fall en neste år, kanskje to. Utdelingen av Baden-Württembergs ungdomsteaterpris finner sted 11. mai 2018 under den internasjonale barne- og ungdomsteaterfestivalen Schöne Aussicht.

Grønskag har også nettopp fått vite at han er nominert til Ibsenprisen for stykket Å telle til null.

– Ja, det er mye akkurat nå. Nesten litt for mye. Men man blir jo selvfølgelig veldig motivert til å skrive videre.

1 kommentarLegg inn dine
  1. Dette er bra!

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no