Dramatikerforbundet arver hus på Ona


Henning Mankell har testamentert et hus på Ona til Dramatikerforbundet. Huset skal brukes til skrivestue for medlemmene.

Ona, Mankell

Ved broen Ona/Husøy. Foto: Bjørn Brunvoll

Henning Mankell besøkte Ona  første gang på 70-tallet da han arbeidet på Teateret Vårt i Molde.  Han ønsket lenge å kjøpe et hus på øya, men det var først for fem år siden at han realiserte drømmen.

Brevet om at forbundet hadde arvet huset, kom siste arbeidsdag før ferien.  Eli Bangstad og jeg bestemte oss for å gjøre om i ferieplanene våre og tok en befaringstur til Ona en helg i juli for å se hva dette var.  Fly til Molde, så buss og ferge videre. Båtturen gjennom skjærgården er nesten verdt turen i seg selv!

Ona fra fergeturen. Foto Monica Boracco

Fra fergeturen. Foto: Monica Boracco

På øya ble vi møtt av Gerd Husøy, som har tatt seg av huset for Henning Mankell, fulgt med på vedlikeholdsbehov og leid det ut noen uker i året.  Vi ble også kjent med Svein Bjørnerem, Mankells venn og tidligere eier av huset.  Han er pensjonert avisredaktør og kulturjournalist, og bor deltid på øya i barndomshjemmet sitt.

Det vi kaller Ona, består egentlig av to øyer – Ona og Husøy. Fergen legger til ved Ona og det gamle fiskeværet med 17 og 1800-talls bebyggelse.  Rett opp fra fergeleiet, ligger Ona fyr.  Der ligger også Havstuene med restaurantdrift og pensjonat fra mai-september. For å komme til Mankell-huset, går vi gjennom fiskeværet, over den lille broen til Husøy, forbi «storgården» Pe-garden og over tunet til Bjørnerem. På en knaus ovenfor resten av bebyggelsen, ligger skrivestua med nesten 180 grader utsikt til horisonten.  Resten av utsikten er til fyret og bebyggelsene på Husøy og Ona.

Ona, fiskelandsbyen. Foto Monica Boracco

Fiskeværet. Foto: Monica Boracco

Det er to gallerier på øyene – en keramiker og en tegner/maler som stiller ut egne bilder.  Det finnes og et bittelite museum og nylig har en del folk med tilhørighet til Husøy gått sammen for å redde en gammel låve som også skal brukes til kulturformål.  Ikke dårlig for et sted med ca. tyve fastboende.

Det er også bygget ny småbåthavn og om sommeren er det mye folk og aktivitet der ute, både turister og alle de som «kjem heim.»  Om vinteren er det nok en helt annen stemning, men fergene går og matvarer leveres på bestilling fra naboøya året rundt.

Huset trenger litt omsorg etter å ha blitt lite brukt de siste årene – møblene er ikke Mankells, så vi må gjøre endel innkjøp der.  – Men alt i alt ser det ut til både fra taksten og det vi kunne se, samt det vi ble fortalt der ute, at huset er i god teknisk stand.   Det inneholder kontor, kjøkken og stue – alle med havutsikt, samt fire soverom og et bad.

Ona, Mankell-huset Foto Nils Henrik Malme

Mankell-huset. Foto: Nils Henrik Malme

Henning Mankell var en stor humanist som raust delte ut av sine forfatterinntekter til både humanitære prosjekter og til kolleger.  I 2010 fikk Svenske Dramatikerforbundet en eiendom i Sveg, Herjedalen i gave.  De fikk også forvaltningen av et årlig stipend på kr 100 000 som deles ut til en dramatiker som viser særlig samfunnsengasjement.

Mankell etterlot seg en betydelig formue hvor størstedelen er satt i en stiftelse som etter hans ønske skal dele ut penger til ”Humanitære prosjekter og arbeide i et globalt perspektiv”.

Ona, utsikt fra terrassen Foto Monica Boracco

Mankell-huset. Utsikt fra terrassen. Foto: Monica Boracco

Etter besøket på Ona har jeg lest hans siste to romaner, Italienske sko og Svenske gummistøvler, om en mann som bor alene på en øy. Dypt menneskelige, fulle av bekmørk humor, og kanskje er det noen linjer der, mellom disse bøkene og hans ønske om et hus på Ona der han ikke nødvendigvis ville skrive så mye i følge ham selv, men tenke noen lange tanker i ro.

Det er en stor tillitserklæring fra Henning Mankell når han gir oss denne arven. Han var elsket av Onaværingene, og elsket dem tilbake.  Han skrev til og med et stykke derfra som ble satt opp på Teateret Vårt i Molde.

Fra nå er det vi som skal få tømme hodet på fergen ut, tenke lange tanker og kanskje bidra tilbake med noe til Ona og dem som hører til der slik Henning Mankell gjorde.

Å lese om mennesket Henning Mankell er imponerende og inspirerende og jeg anbefaler alle å se intervjuet Stefan Jarl gjorde med ham like før hans død.  Filmen ligger gratis tilgjengelig på : Jarls hjemmeside

God sommer videre, og ta  kontakt hvis du lurer på noe!

Monica

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no