Hva er de tre viktigste tingene dramasjefene har lært om TV-drama det siste året? Seriedagene Oslo inviterte til toppmøte på VEGA scene for å få svar på det.

Nora Ibrahim moderator, Ivar Køhn (NRK), Nanna Mailand (Nent Group), Hanne Palmquist (HBO Nordic) og Christopher Haug (TV2). (Foto: Torunn Eikanger)
Ivar Køhn, dramasjef i NRK:
1. Man kan fremdeles ikke organisere seg frem til gode manus
– Det er utrolig vanskelig å «bygge seg frem» fra en god idé som noen andre kommer med. Verst går det når idéen kommer fra en produsent som igjen «leter etter en forfatter til å skrive det ut». Det er forfatteren selv som har kraften til å skrive ut sin egen idé, og dermed føre prosjektet helt frem.
2. Vi skal ikke være redde for å gå for langt
– Kanskje er det nettopp når vi går over noen grenser, når det er det som er for drøyt, som får prosjektet til å vokse? Køhn advarer produsenter mot å sensurere historien underveis i prosjektet, da er det bedre å justere i siste sekund.
3. Klimaspørsmålet vil påvirke vår bransje!
– Som bransje kan vi ikke være så arrogante at vi lar være å tenke på dette. Vi har et ansvar her.
Christopher Haug, dramasjef i TV2:
1. Man trenger (fortsatt) ikke 70 millioner for å få en suksess
– Hvis premissene er klare, lar det seg fint gjøre å ha små budsjetter. Han bruker «Hjerteslag» som eksempel. Haug legger til at TV2 hele tiden søker å redusere risiko og å slippe nye folk til. De billigere seriene kan gi muligheter for nye stemmer og fortjeneste til kanalen.
2. «Vi tar det i klippen»
– De gode klipperne må løftes fram! Klipperne er nemlig blant de beste historiefortellerne som finnes.
3. Snakk og lytt til visjoner
– Vær opptatt av historien selv. Igjen bruker Haug et eksempel fra «Hjerteslag» hvor scenografen snakket varmt om å endre fargen på lyset. I begynnelsen syntes han dette virket helt unødvendig, men i ettertid er han ekstremt takknemlig for dette valget, som hadde mye å si for seriens uttrykk. Det handler om visjoner, å snakke sammen, tillit!
Hanne Palmquist, dramasjef i HBO Nordic:
1. Ignorer larmen, hold fokus og elsk ditt prosjekt
– Ikke tenk på alle prosjekter du skal gjøre senere, men fokuser på det du holder på med i øyeblikket.
2. Produsenten er navet
– Dette er kanskje litt egoistisk sagt, innrømmer Palmquist, men begrunner påstanden med at det alltid er produsenten alle ringer til om det er noe. Hun forandrer straks «om» til «når» – fordi det bestandig er noe som oppstår. Et transparent forhold skaper tillit som gjør at man tør å ta sjanser man ellers ikke ville ha gjort.
3. Comfort Zone er No Go!
– De beste historiene finnes ikke i komfortsonen! Gå ut av den hver eneste dag!
Nanna Mailand, dramasjef i Nent Group:
1. Tydelighet og kompleksitet er ikke to motsetninger
– Det gjelder å ta seg tid til å komme inn i historien.
2. Karakterene er historiens hjerte
– Det dreier seg ganske raskt om å finne emosjonelle faktorer hos karakterene, en emosjonell reise. Å lære å åpne karakterene er essensielt.
3. Diversitet skaper fornyelse
– Det kan for eksempel dreie seg om å få flere kvinner inn i produksjonen, eller vi kan spørre oss om det er noe annet vi ikke vanligvis pleier å tenke på som vi bør få med inn i serien. «Også er det godt å blande litt blod – på tvers av landegrensene»!