DRAMA FOR BARN – TEATRETS SJEL


Drama for barn – teatrets sjel av Anne og Petra Helgesen, er et bokverk i seksten bind som alle forteller ganske ukjente historier fra norsk teater.

– Hvorfor er man redd for å ta en åpen debatt når det gjelder de historiske røttene hos klassiske kunstverk for barn? spør teaterviter Anne Helgesen journalist Signe Rosenlund-Hauglid i Morgenbladet.

Helgesen referer blant annet til striden om Sverre Brandts stykke Reisen til julestjernen, som har vært en nær fast ingrediens i Nationaltheatrets årlige program siden 1924. Med 25 forskjellige oppsetninger er historien om Sonja som finner den tapte julestjernen og bringer den tilbake til kongen, den mest spilte i Nationaltheaterets historie.

Nå gir Helgesen ut historieboken Drama for barn – Teatrets sjel sammen med datteren og litteraturviter Petra Helgesen. I boken, som ble påbegynt i 2011, tar de to for seg norsk barnedramatikks historie fra 1867, da Ludvig Holbergs enakter Julestuen ble oppført som «børnetheaterforestilling» på Christiania Theater. Videre tar de for seg fremveksten av et målgrupperettet teater for barn på Nationaltheatret frem til 2019.

Som en rød tråd i Drama for barn – teatrets sjel har forfatterne valgt å følge Julestjernens reise på Norges største teaterscene, og hvordan de kunstneriske valgene bak ulike oppsetninger speiler samtidens ideologi, både innenfor teatret og i storsamfunnet.

For første gang og på tre ulike måter omhandler et bokverk norsk barnedramatikks histore:

  •  Hovedverket gir en analyse av, og et overblikk på, norsk barneteaters og barnedramatikks utvikling fra midten av 1800-tallet og fram til i dag. Nationaltheatret og Sverre Brandts Reisen til julestjernen utgjør en engasjerende rød tråd i framstillingen.
  •  De femten supplerende bindene gir tilgang til de viktigste litterære verkene fra dramatikk-historien. Serien presenterer tolv ulike dramatikere og et representativt og spennende utvalg tekster fra disse tolv. Flertallet av tekstene er ikke tidligere utgitt.
  •  De seksten bøkene i Drama for barn – teatrets sjel består av historier, både faktiske og fiksjonelle som alle forteller noe om hvordan synet på barn, synet på teater og samfunnet som helhet har utviklet seg gjennom de siste hundre og femti årene.

Drama for barn – Teatrets sjel er utgitt på Solum Bokvennen

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2021 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no