Statsbudsjettet og de omkringliggende herligheter


JA! Vi vant kampen om lønnsreformen. 

Etter tre år har kunstnerorganisasjonene med støtte fra Venstre, KrF i budsjettforhandlingene, klart å øke et års stipend fra kr 210 000 til kr 260 000.  Det er en økning som vil merkes!

Et annet viktig slag, stod om det utrolige kuttet til UD og kultursatsninger i utlandet.  Her klarte vi igjen å bidra til å reversere kuttet på  hele 24 millioner.

Fri scenekunst fikk en økning på 5 millioner!

Vi vant også frem med vår appell om å styrke Kulturrådet.  Hele 30 millioner etter forhandlingene.

Bilde av Monica Boracco, forbundsleder i Dramatikerforbundet i anledning artikkel med kommentar til statsbudsjettet og forslag om endring i stipendkomitésammensetningen

Monica Boracco, forbundsleder i Dramatikerforbundet. Foto: Kristin von Hirsch.

Derimot ser det ut til at NFI går på en historisk smell og får et kutt på hele 16 millioner til tilskuddsordninger.  Dette kom helt uventet på oss, og jeg har ikke fått svar på spørsmål til NFI om hvordan de skal håndtere dette. Organisasjonene på filmfeltet må komme sammen og jobbe for å reversere dette i neste års budsjett.

Allikevel må vi sende en takk til KrF og Venstre som løfter våre saker hver høst, og til Sp, Ap og SV som bruker sin innflytelse i komiteen til å hindre forsøk på rasering av kunstnerpolitikken.

For det er det som skjuler seg bak her. Vår kulturminister vi ha endring. Og selv om hun vet at hun vil bli stoppet i Stortinget, ja kanskje nettopp derfor, så blir forslagene hennes stadig mer ekstreme og retorikken begynner å ligne vaskeekte Trumpisme.

: ” Det såkalte Kunstnernettverket er ingen garantist for noen ting. I selve ordet ligger mafiabegrepet sauset inn som slim. Ofte overvurderte og samtidskorrekte kunstnere, tinnsoldater i elitens armé. ” De av leserne som holder seg med Facebook har kanskje fått med seg kulturministerens  liking og deling av en artikkel fra Aftenposten der Kunstnernettverket ble fremstilt slik.

På sin Facebookside skriver kulturministeren 19. november at dette var ”Et godt innlegg som viser hvorfor regjeringen nå ønsker å gjøre endringer” (i stipendkomiteene)

Det lover ikke akkurat godt. Bare at hun kan velsigne et helt rabiat innlegg som karakteriserer kunstnerorganisasjonene på denne måten er langt over streken og førte da også til at hendelsen ble tatt opp i Stortingets spørretime i går i sammenheng med spørsmål om omorganisering av stipendkomiteene.

Det er en blanding av fascinerende, forvirrende og litt skremmende å høre svarene. For det er ikke lett å forklare hvorfor det anses som maktspredning å flytte makt fra 29 000 kunstnere til
5 personer utpekt av henne. Og det er heller ikke lett å si med få ord hvorfor man deler noe på Facebook som man vet er helt uhørt, men som man bare synes var så kult at det fikk stå sin prøve…Lenke til den seansen under artikkelen.

I et brev fra kulturdepartementet til statens utvalg for stipend, listes det opp en lang smørbrødliste med endringsforslag. Et av de mer radikale er at KUD ønsker å slå sammen stipendkomiteene for de forskjellige feltene. Litteratur, musikk, visuell kunst med mer. For oss ville det innebære sammenslåing av stipendkomiteene i alle skribentorganisasjonene.  Medlemmene til disse nye stipendkomiteene skal oppnevnes av de fem personene i Statens utvalg som ministeren har oppnevnt. (!)

Skribentorganisasjonene har hver for oss og sammen snakket med politikere på Stortinget for å forklare hva som er i ferd med å skje. Det vanskelige i denne situasjonen er at de enkelte grepene må ses på som forvaltning og organisering. Det legger ikke politikerne seg opp i. Men ser man mer helhetlig på det, så trer den politiske ideologien frem. I følge et innlegg i Adressa 21.november så skal nå nye stemmer komme til, ikke bare gjengangerne. ”Vi må lytte til bestemor på snapchat og ikke bare akademisk snobberi”  skriver ministeren.  Innimellom så lurer jeg på om det er bevisst forsøk på disrupsjon vi er utsatt for. Vi må bruke så mye tid på å tolke og forstå, tilbakevise og tilbakekjempe at andre viktige saker lider.

Lenke til seansen på Stortinget 22.11.17

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no