Amandakomiteens Ærespris til Petter Vennerød!


Når norsk filmhistorie skal skrives, er det noen navn som utmerker seg mer enn andre. Når historien om vår nære fortid og samtid skal skrives, er det noen navn som utmerker seg mer enn andre. Når disse historiene skal formidles, er det noen navn som utmerker seg mer enn andre.

Årets vinner er i høyeste grad et slikt navn. Få personer har på samme måte preget en hel æra i norsk film, og til og med i en årrekke nærmest vært norsk film. I mer enn 40 år har vinneren gledet og forarget norske anmeldere og kinogjengere med fargerike persongallerier, skildringer av en alternativ offentlighet, motkultur, undergrunnsmiljøer og andre virkelighetsoppfatninger. Og uforglemmelige replikkutvekslinger, der opptil flere har blitt klassikere. Vinneren selv har i et intervju trukket fram denne som en av favorittene: «Jeg har ikke pult på fem år jeg, Atle», som Jorunn Kjellsbys karakter sier til sin fraskilte mann, og ikke minst hans svar: «Det er gudskjelov ikke mitt problem!»

Både som manusforfatter, regissør og produsent, og endatil skuespiller, har vinneren laget filmer som har en viktig plass i norsk filmhistorie. Filmer som har bidratt til å bryte grenser i norsk film. Filmer som var «kritiske til det sosialdemokratiske helvete», slik som Lasse & Geir (1976), Åpen Framtid (1983), Adjø Solidaritet (1985), Drømmeslottet (1986) og Bryllupsfesten (1989). For ikke å glemme Hvem har bestemt..!? (1978), hvor vinneren både skrev manus og regisserte, og i tillegg hadde hovedrollen.

Vinneren ble sammen med sin faste regissørmakker, nå avdøde Sven Wam, et begrep i norsk film. Etter at dette samarbeidet opphørte, har vinneren fortsatt med å skape gode historier, blant annet som medprodusent på tv-serien Beck, og med dokumentarserien Født i feil kropp.

Den som ikke nå skjønner hvem vinneren er, kan bare snurpe igjen smella si. Takk for de gode historiene!

Vinneren av Amandakomitéens ærespris 2019 er Petter Vennerød.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 278 188

Dramatikerforbundet © 2020 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no