FSE og WCOS i Galway

Ytringsfrihet, KI og makten i solidarisk organisering sto på dagsorden under WCOS 2024 i Galway, Irland.

Øyvind Rune Stålen, 18.10.2024

Galway Norwegian Delegation sh

Den norske delegasjonen på WCOS 2024 i Galway. Foto: Øyvind Stålen.

Bak kryptiske forkortelser skjuler det seg viktige forum for manusforfattere i Norge og ellers i verden. FSE er føderasjonen av manusforfattere i Europa, og her samles landenes respektive dramatikerforbund for å utforme felles politikk og danne felles sak mot felles motparter. Blant de viktigste sakene akkurat nå, er forholdet til internasjonale strømmetjenester og gjennomføring av EUs DSM-direktiv som blant annet handler om rimelig og proporsjonal betaling for bruk av åndsverk. Og i forbindelse med det siste er naturligvis KI høyt oppe på dagsorden. FSE sluttet i fjor, sammen med andre europeiske forbund av kunstnere, opp om en felles resolusjon om KI, som du kan lese her. FSEs medlemmer er ikke hundre prosent enige om alt (for eksempel er flere av medlemmene kritiske til en ensidig fordømmelse av KI, da de benytter det som selv, både til research-arbeid og som kreativt verktøy). Når FSE likevel kan samles om et felles standpunkt, er det fordi det hersker en bred bekymring over hvordan KI-modellene trenes på materiale som er beskyttet av opphavsrett.

I år falt årsmøtet i FSE sammen med WCOS. WCOS står for World Conference of Screenwriters, og er et event FSE og IAWG (en annen morsom forkortelse, som står for The International Affiliation of Writers Guilds) avholder sammen med ett av sine medlemsland, denne gang det irske dramatikerforbundet WGI. Konferansen la i år stor vekt på ytringsfrihet og internasjonalt samarbeid. Spesielt stort inntrykk gjorde et panel med blant annet den indiske manusforfatteren Anjum Rajabali. Rajabali har på grunn av sine manus havnet på en såkalt hit-list. Av de fem på listen er allerede to av dem tatt av dage. Det er vanskelig å ta innover seg de prøvelsene han står i hver eneste dag. I tillegg var naturligvis KI også et tema, samt fokus på hvordan manusforfattere kan organisere seg, både nasjonalt og internasjonalt.

WCOS og FSE er også en mulighet til mer uformelle møter på tvers av landegrensene. I tillegg til våre venner i Norden hadde Dramatikerforbundets delegasjon verdifulle samtaler med dramatikerforbund i blant annet Irland, Frankrike og Tyskland, og vi har fått innsikt og gode relasjoner som vil komme medlemmene i vårt eget forbund til gode i tiden fremover.