Brynjar Aa (1960 – 2025)

Brynjar Aa gikk bort 31. januar.

Redaksjonen, 07.02.2025

Brynjar Aa Foto Siri Gellein

Brynjar Aa
Foto: Siri Gellein

Brynjar skal ha vunnet en sykkel i en stilkonkurranse og slik fikk troen på at han kunne skrive. Bare 22 år gammel fikk han utgitt sin første av tre romaner. Det var «Gords barn». Året etter kom «Babyboy».

Medlem i Dramatikerforbundet ble han etter oppføringen i Radioteatret av Flipper om en rotløs, livfull og usikker 17-åring som er opphengt i Beethoven og ellers brauter seg fram mellom gleder og nederlag. Og Clæsh på Trøndelag Teater, om en ung dropout med et hjerte av gull og et lidenskapelig forhold til musikk. På selveste julaften trenger han og vennene hans seg på yndlingslæreren. De vil ikke stå utafor på akkurat den dagen. De slippes inn, men de når ikke inn.

Desillusjonerte unge punkere som strever med å finne sin plass og stemme i samfunnet var temaet i Syx som ble vist i Fjernsynsteatret i 1988. I 1990 ble enakteren hans Tørst, produsert av Trøndelag Teater og oppført på Den Nationale Scene under Dramatikkfestivalen. Hans siste hørespill Trondheim eller Det evangeliske, eventyrlige og smått dileriske stevet om en reise til NidaRus inkl. Epilog ble sendt i Radioteateret i 2003.

Da Brynjars tredje roman Schlappz kom i 1999 skrev Øystein Rottem i Dagbladet: “Boka har en temperatur som får det meste av vår samtidslitteratur til å likne halvlunken te”.

Det er den boka Brynjar selv skal ha vært mest fornøyd med. Om Brage, som har rømt fra soning for vold og narkotikaforbrytelser. Som har abstinens og savner MC-jakka, Harely'en, krokodilleskinnsstøvlene - og Stine. Forskanset i en avstengt domkirke under oppussing tar Brage et oppgjør med seg selv og verden i en monolog fylt av råskap, brutalitet, svart humor, ømhet og lengsel.

I et intervju i avisen Helgelendingen i forbindelse med at han var månedens kunstner i Vefsn var han åpen om at livet hadde vært “.. en skikkelig jo-jo-tilværelse mellom rusperioder og skriveperioder; om kontrasten mellom kjøret i Trondheim til at han skjenker kaffe til bestemors venninner i Mosjøen.”

Brynjar Aa var en rastløs sjel med et stort hjerte; begge deler skinner igjennom i hans forfatterskap,

Vi minnes Brynjar Aa