Vi vil bare ha betalt


Boracco nyeste test

 

 

 

 

 

 

Under åpningskonferansen på filmfestivalen i Tromsø denne uken, annonserte Kulturminister Thorhild Widvey at hun hadde invitert til en rundebordskonferanse om nye finansieringsmodeller for filmbransjen.

Debatten har gått i minst et tiår.  Hvem skal betale for bruken av våre filmer og serier på nett.  Når Widvey nå som den første kulturminister viser vilje til å løfte problemstillingen opp på høyeste nivå kan det være gode nyheter.  Men – det kan godt være det motsatte og. For selv om ministeren ikke nevnte skatt eller avgift med et ord, så var det nettopp bredbåndskatt og internettskatt media ropte om de neste dagene.  ”Widvey vil skattelegge bredbåndet ditt”, het det. ”Internettskatt skal subsidiere norske filmprodusenter!”  Forbrukerrådet og IKT Norge sang i kor og fordømte initiativet som forbrukerfiendtlig.

Men hvem har sagt at det er forbrukerne som skal betale?  Det skaperne og produsentene har bedt om er rett og slett vederlag for bruk fra selskapene som tjener penger på det vi har laget, og når det gjelder internettlevrandørene som Telenor og GET, så utgjør streaming av filmer og tv-serier 60% av innholdet de distribuerer.  Hvorfor i all verden skulle de ikke betale oss for det?  Og hvorfor skal ikke de som andre distributører bidra til produksjon av nytt innhold?  For å slippe den diskusjonen, snur de altså alt på hodet og kaller det skatter og avgifter.

Forbrukerrådet trekker av alle ting frem Ungarn som skrekkeksempel. Der skal 100 000 mennesker ha gått i demonstrasjonstog når det ble foreslått skatt på internetttrafikk.  Men – det er jo ikke det vi snakker om! Det var en annen demonstrasjon!

Uansett  om man kaller barnet avgift eller betaling for bruk, så har det ingenting med forbrukeren å gjøre.  Og internettlevrandørenes overskudd er så gigantiske at det neppe gir særlig utslag i regnskapene at de gjør opp for seg til oss.

Så kudos til ministeren for å løfte dette frem.  Og neste gang hun inviterer får vi håpe hun inviterer skaperne i stedet for forbrukerrådet.

Forbrukeren er ikke part i saken.  Det er derimot vi.

Monica Boracco

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.