Utvidet husdramatikerprogram


8 nye dramatikere skal i gang i husdramatikerprogrammet på Dramatikkens hus. Nytt av året er et unikt samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Den Nationale Scene (DNS) i Bergen.

Finn Iunker er stipendiat på scenetekst i Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid  ved KHiO og Olaug Nilssen vil primært virke og arbeide ved DNS som en del av programmet. Olaug Nilssen blir gjennom dette DNS sin tredje husdramatiker i rekken etter Henrik Ibsen og Nordahl Grieg. Husdramatikere tilbys ressurspersoner, prøverom og visningsmuligheter på Dramatikkens hus i to år, samt et stipend på kr 200.000. Programmet har som formål å utvikle dramatikerskap over tid og å medvirke til frembringelse og fremførelse av dramatikk med høy kvalitet.

Og husdramatikerne på Dramatikkens hus 2016-2017 vil være:

Mikkel Bugge (f. 1978) debuterte som dramatiker i 2010 med stykket «Velkommen» på Hålogaland Teater sammen med Nina Wester. Hans andre stykke, «Drømmebyen», hadde premiere på Den Nationale Scene i 2012. Høsten 2014 ble hans foreløpig siste stykke, «Inntrengerne», satt opp på Teater Innlandet. I stykkene sine blander Bugge ofte dokumentar og fiksjon. Han har også skrevet to novellesamlinger og én roman, og vært nominert til blant annet Brageprisen og vunnet Havmannprisen.

Trine Falch (f. 1963) er scenekunstner med bakgrunn fra teatervitenskap (UiB), Verdensteatret og kunstnerkollektivet Baktruppen. Etter mange år i den postdramatiske scenekunsten prøver Falch å finne nye veier inn i fiksjonen, og å utvikle et nydramatisk uttrykk som setter hele situasjonen, inklusiv publikum, i spill. Siste års produksjon omfatter bl.a. «Return of the Problem» (2012), «Laksespelet – allmenningens tragedie» og «Leilighetsteatret» (2013).

Geir Gulliksen (f. 1963) har skrevet romaner, diktsamlinger, essays og barnebøker. Han debuterte som dramatiker med stykket «En kropp» som ble spilt på Dramatikkens hus og Torshovteatret i 2012 og 2013. Året etter skrev han stykket «Demoner 2014», som ble spilt på Nationaltheatret. Han bidro også med tekst til teaterstykket «Eros» av og med Juni Dahr som hadde urpremiere på Festspillene i Bergen 2015.

M. H. Hallum (f. 1979) er utdannet ved Rose Bruford College of Speech and Drama og Universitetet i Oslo. Hallum mottok Skien kommunes kunstnerstipend for 2014. Hun var nominert til Ibsenprisen 2014 for «Rekonstruksjoner». Hallum har skrevet 14 dramatiske verk, inkludert flere samarbeidsprosjekter med regissør Øystein Johansen. «A Thing of Beauty» vant Osloprisen 2013 for beste sceneforestilling, «The Dahmer Syndrome» vant Amsterdam Fringe Silver Award 2014. Hallums tekster er framført i Norge, Nederland, Belgia og Tyskland.

Finn Iunker (f. 1969) fikk sitt internasjonale gjennombrudd som dramatiker med «The Answering Machine» i 1994. Året etter kom kortprosasamlingen «Ventiler», og han har siden utgitt «Fortellinger» (2006) og flere skuespill. Stykkene hans har vært oppført i de fleste vesteuropeiske land, samt i Canada og Peru. Iunker mottok Ibsenprisen 2006 for sitt dramatikerskap. Han er også litteraturforsker og har skrevet en PhD-avhandling om Bertolt Brecht. Iunker er stipendiat i scenetekst ved Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

Pia Maria Roll Jessen (f. 1970) er skuespiller og scenekunstner. Roll har arbeidet i mange år med dokumentarisk praksis. Forestillingene «The Street Scene» og «Over evne 3» er begge produsert i samarbeid med Marius Kolbenstvedt. «Ship O´Hoi!» ble produsert i samarbeid med koreograf Hooman Sharifi og tok for seg norsk oljeindustri, og vant Torshovteatrets Venners Pris og ble nominert til Heddapris. Hennes siste forestilling «Ses i min nästa pjäs» hadde premiere i januar 2015 på Black Box Teater.

Olaug Nilssen (f. 1977) har studert litteraturvitenskap og nordisk, og debuterte i 1998 med «Innestengt i udyr», og slo virkelig gjennom med «Få meg på, for faen» i 2005. Hun har ledet Skrivekunstakademiet i Bergen, skrevet bøker i flere sjangre og er en aktiv samfunnsdebattant. Nilssen debuterte som dramatiker med teatersuksessen «Skyfri himmel» sammen med Bjørn Eidsvåg med urpremiere på Rogaland Teater 2006. Hun har dramatisert «Få meg på, for faen» (2007) og «Vi har så korte armar» (2011). I 2013 skrev hun bestillingsverket «Stort og stygt». Alle ble produsert av Det Norske Teatret.

Jonas Corell Petersen (1979) har studert teatervitenskap, kunsthistorie og filosofi ved Københavns Universitet. Han har femårig regiutdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo. Forestillingene hans er spilt i Norge, England, Nederland, Tyskland og Danmark. Han er for tiden tilknyttet Nationaltheatret som husregissør. Han vant den europeiske Fast Forward pris for unge regissører (2010) og Heddapris for beste ungdomsforestilling for «I-IK-EG», Det Norske Teatret (2012). Han har dramatisert flere stykker. «Vi tygger på tidens knokler» skrev han i samarbeid med ensemblet sitt ved Nationaltheatret (2015). Stykket er på turné i Tyskland i juni.

* * *
Bildet på forsiden: Teatersalen, Dramatikkens hus. Foto: Dramatikkens hus.

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Postadresse
Postboks 579 Sentrum
0105 Oslo

Besøksadresse
Rådhusgata 7
0105 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.