«Utøya 22. juli» til hovedkonkurransen i Berlin


Spillefilmen Utøya 22. juli av Erik Poppe skal vises i hovedkonkurransen ved Berlin internasjonale filmfestival. Visningen skjer på Berlinale Palast 19. februar.

– Å delta i konkurranseprogrammet i Berlin og Cannes er blant de høyeste utmerkelser noen film kan få, uansett hvor den kommer fra, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør ved Norsk Filminstitutt. – Vi har hatt tillit til at Erik Poppe kunne bringe denne vanskelige historien til lerretet, og vi er veldig stolte av at filmen nå har fått en ubetinget anerkjennelse for sin kvalitet. Dette er forøvrig en utmerkelse kun sju norske spillefilmer har oppnådd tidligere, siden festivalens begynnelse i 1951, sier Helgeland.

Historien tilhører ofrene og de etterlatte

Regissør Erik Poppe vender med dette tilbake til filmfestivalen i Berlin for tredje gang. I fjor ble Kongens Nei vist i Panorama Special-seksjonen, Schpaaa ble vist i Panorama i 1999, mens Utøya 22. juli nå er valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet.

– Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt. Men det er en historie jeg ikke på noen måte eier selv. Den tilhører ofrene og de etterlatte fra dette politiske terrorangrepet. At filmen nå vurderes som kunstnerisk og faglig god er noe jeg deler med de som har hjulpet meg med å få filmen så virkelighetsnær som mulig, og som var tilstede på Utøya denne fatale dagen. Jeg vil også berømme de unge skuespillerne for en enestående innsats i et usedvanlig krevende prosjekt, sier Erik Poppe.

Karakterer og enkelthendelser er oppdiktet

Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Men av hensyn til ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet. Filmen er produsert av Paradox Film 7 AS ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, som med dette er nominert til Gullbjørnen for tredje gang:

– Akkurat nå er det viktigste for oss at de berørte av terroren får mulighet til å se filmen før den når presse og publikum. Av respekt for dem. Deretter ser vi frem mot å dele den med Berlin og resten av verden, og vi setter selvfølgelig veldig stor pris på å få delta i Berlinalens hovedkonkurranse igjen, sier Gjerdrum og Kvae.

Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen. (Foto: Torunn Eikanger)

Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen. (Foto: Torunn Eikanger)

Kunstnerisk bearbeidelse av nasjonalt traume

Manuskriptet er ved Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig:

– Å skrive dette manuset er noe av det skumleste vi har gjort. Men da Erik ringte føltes det ikke som et alternativ å si nei, for filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig, men vi har hele tiden vært klar over at det ville bli krevende. Derfor er denne anerkjennelsen først og fremst en lettelse.

Skuespillerne

Skuespillere i filmen er Andrea Berntzen, Elli Rhihannon Müller Osborne, Jenny Svennevig, Aleksander Holmen, Ingeborg Enes Kjevik, Sorosh Sadat, Brede Fristad, Ada Otilde Eide, Karoline Schau, Solveig Birkeland, Torkel Dommersnes, Daniel Sang Tran, Tamanna Agnihotri, Mariann Gjerdsbakk og Magnus Moen. Foto er ved Martin Otterbeck.

Filmfestivalen i Berlin

Berlin internasjonale filmfestival finner sted for 68. gang og pågår fra 15.- 25. februar. Utøya 22. juli vises i Berlin den 19. februar 2018. Nordisk Film Distribusjon skal distribuere filmen i Norge, og internasjonal salgsagent er Trust Nordisk. Filmen har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt gjennom ordningen for kunstnerisk vurdering, og åpner på kino over hele landet 9. mars. Den har foreløpig ikke fått sensur.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2019 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.