Solidaritet


Boracco nyeste testEtter en beinhard vår med store utfordringer, – noen seire og noen uavsluttede slag, kom det som en enorm tillitserklæring og heder at vi arvet en skrivestue av selveste Henning Mankell i sommer.

En så raus handling er en stor inspirasjon til å gi gass for det vi tror på her i forbundet, for det som stod øverst på Henning Mankells liste over verdier også, nemlig solidaritet.

Forbundet er tuftet på og er avhengig av solidaritetstankegang blant medlemmene. Gjennom hele vår historie har våre forhandlingsmotparter utfordret denne solidariteten. Ved å tilby spesialavtaler og fremtidig goodwill, eller ved å true med at man ikke får jobb hvis man står ved sin solidaritet til forbund og kolleger. De siste årene har vi hørt mange historier som inneholder begge disse variantene. De aller fleste står opp for det kollektive med den risikoen det innebærer. Andre ser – og det er forståelig i situasjonen – at de ikke har råd til å risikere et stort oppdrag.

Og her er vi sårbare fordi alle vet at de store oppdragene ikke kommer så mange ganger i løpet av en karrière. Fordi Dramatikerforbundet til nå har stått relativt svakt som interesseorganisasjon med 350 medlemmer, har det også vært hardt å få seriøse forhandlinger med enkelte av våre motparter. Avtaleløse med NRK, utdaterte avtaler med Virke Produsentforeningen.

Makt bak kravene om reelle forhandlinger er åpenbart det eneste som gjelder. Den makten er vi i ferd med å få nå gjennom vårt medlemskap i LO.  Det er bare få år siden Dramatikerforbundet kjempet frem forfatterens posisjon som kunstnerisk leder og serieskaper i NRK-drama. Vi snudde bordet i løpet av uker med bransjeseminarer der vi inviterte Danmarks Radio til å dele erfaringer med den norske bransje, med planlagt og høy tetthet av avisinnlegg fra flere styremedlemmer og profiler, krisemøter med ledelsen i NRK og krav om modernisering av avdelingen. Da stod vi sammen og oppnådde det vi ønsket.

Det samme må gjelde nå når vi skal gjenoppta forhandlingene med NRK og be om innledende samtaler med både Virke og NTO/Spekter. Henning Mankell viste sin solidaritet med oss alle ved å gi oss en fantastisk skrivestue. La det inspirere oss – ikke bare til å skrive, men også til å styrke vår egen solidaritetsfølelse. Det er en forutsetning for å lykkes.

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Postadresse
Postboks 579 Sentrum
0105 Oslo

Besøksadresse
Rådhusgata 7
0105 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.