Sirin Eide


– Har alltid savnet et ord med innhold som i ”Metoo”, og nå er det endelig her!

SIRIN EIDE

Sirin Eide. Foto: Kajsa Næss

Sirin Eide. Foto: Kajsa Næss.

Født: 1961, bor i Oslo

Hva holder du på med nå?

De siste to årene har jeg jobbet mye med uønsket seksuell atferd hos unge jenter. Det vil si, jeg har utviklet en TV-serie med arbeidstittelen «Sånne jenter». Serien handler om den såkalte verneskolen Bjerketun i Bærum, dit unge piker fra hele landet ble sendt for å få behandling etter omsorgssvikt. Virkeligheten var at jentene ble underlagt et svært spesielt og strengt regime, ofte for å hindre det som i journalene ble omtalt som uønsket seksuell atferd. Dette er en sterkt historie, for å si det forsiktig. Rundt skolen var det piggtrådgjerder og jentene ble straffet med isolat i fengselceller i kjelleren etter forsøk på rømming.  TV-serien baseres på en sann historie om hvordan psykolog Gori Gunvald på begynnelsen av 1960-tallet ville forandre skolens grunninnstilling til jentene. Hun mente at jentene ikke trengte patriarkalsk disiplin, men tvert i mot respekt og forståelse. Forholdene ved skolen vakte oppsikt etter flere artikler i Dagbladet, og historien har mye å fortelle oss om hvordan jenter blir sett på i vår tid også.

Ellers har jeg en prosentstilling i Viken Filmsenter der jeg holder i bransjehevende tiltak, er innholds-veileder og lager utviklingsprogram. Denne våren starter vi opp noe helt nytt som vi kaller fortellerkunstprogram. Et opplegg for filmfolk som vil bli inspirert, bruke hverandre og ha fokus på hva formidling på film egentlig handler om. Det kan bli litt borte i alt strevet etter å få ting finansiert.

Hvordan ser arbeidsplassen din ut?

I Viken filmsenter kommer jeg snart til å få et ”satelittkontor” i et lokale under Konserthuset. Der blir det nytt og spennende  film-miljø kalt «OSLO 16», som Jan Vardøen starter opp. Ellers jobber jeg ganske bra ved kjøkkenbordet hjemme. Tåler at oppvaskmaskinen ikke er tømt og sånn.

Din største kunstopplevelse? 

Jeg fikk øynene opp for hvor grensesprengende kunst kan være da tegnelæreren min på Fagerborg, Ole Sjølie, malte kjøkkengulvet sitt. Han syntes skyggene fra pinnestolene dannet så fint mønster på gulvet da solen kom inn av vinduet, så han malte dem like godt permanent. Befriende deilig å oppleve at alle selv kan bestemme hva de synes er fint.

Ellers har den franske multikunstneren Sophie Calles vært enormt inspirerende.  I en installasjon fra 2007 undersøker hun sin egen skam over å bli avvist. Og det gjør hun til gagns. Calles får over hundre kvinner til å lese avskjedsbrevet hun selv fikk fra sin ekskjæreste, for så å la dem tolke innholdet på et sjelevrengende vis. Hun tok opp videoer av alle, og viste resultatet på Venezia-biennalen. Et sterkt dokument om folks aller mest private relasjoner. Det siste eksen skriver er « Take care of yourself ».

Hvilket ord mangler den norske ordboken

Har alltid savnet et ord med innhold som i ”Metoo”, og nå er det endelig her!

Stafettpinnen går til Per Schreiner.  

 

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2019 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.