Ny, midlertidig avtale med NRK


Fremveksten av strømmetjenester har endret måten vi konsumerer dramaserier på. I dag signerte NRK og Dramatikerforbundet en avtale som er tilpasset de nye medievanene våre. Dramatikerforbundet og NRK har inngått en avtale for at man skal kunne se NRKs nye dramaproduksjoner når man vil.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019 før avtalen utløper.

Fra pressemeldingen:

«Fremveksten av strømmetjenester har endret måten vi konsumerer dramaserier på. NRK og Dramatikerforbundet har signert en avtale som er tilpasset de nye medievanene våre. Avtalen gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner. Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i «NRK TV» når publikum selv måtte ønske å se seriene.

NRK forhåndsbetaler for de nye og omfattende publiseringsrettighetene. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenliknet med tidligere avtaler.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

– Norsk tv-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden. Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår. Jeg er sikker på at avtalen gir oss et enda bedre samarbeid med den norske dramabransjen, sier Eriksen.

Avtalen undertegnes. Fra v. Petter Rosenlund (tidl. nestleder Dramatikerforbundet), Monica Boracco (leder, Dramatikerforbundet), Thor Gardarsson (advokat, Dramatikerforbundet), Thor Gjermund Eriksen (NRK-sjef), Ivar Køhn (NRK Drama-sjef). Foto: NRK

– Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske tv-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco. – Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene. Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk. I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, sier Boracco.»

 

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Postadresse
Postboks 579 Sentrum
0105 Oslo

Besøksadresse
Rådhusgata 7
0105 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.