Kjell Kristensen


Forbløffende mange av selv de eldste mytene og trosforestillingene lever videre i de nye religionene.

Kristensen, Kjell

Kjell Kristensen

Født 1953, bor i Asker

 

 

Hva holder jeg på med nå?

Våren 2012 begynte jeg på et bokprosjekt om religionenes utviklingshistorie. Det ble en lang og kronglete oppdagelsesferd, der sammenhengene mellom sivilisasjonenes og religionenes utvikling var mye tydeligere enn jeg hadde trodd. Forbløffende mange av selv de eldste mytene og trosforestillingene lever videre i de nye religionene.

Det bekrefter at den mytologiske og religiøse diktekunsten er en av de viktigste delene av den menneskelige kulturarven. Boka har fått tittelen Da Gud ble til, jeg håper leserne vil få mange av de samme aha-opplevelsene som jeg fikk under arbeidet med dette rikholdige materialet.

Hvordan ser arbeidsplassen min ut?

Arbeidsrommet har vært forbløffende ryddig siden i fjor høst, da jeg begynte på forlagsrunden med manuset. På nyåret sa Pax ja, ”Da Gud ble til” er klar for trykking og vil foreligge hos bokhandlerne i slutten av august. Ventetida har blitt brukt til å planlegge en oppfølger, Guddommelige fotavtrykk. Foreløpig har jeg ikke kommet lenger enn til å søke prosjektstøtte, trolig går to år med bare på research. Drømmen er å komme i gang i høst, så kontoret mitt igjen kan bli en jungel av kart, bøker, notater, utklipp og de første, spede forsøkene på å sette ord på det man har funnet ut…

Min største kunstopplevelse?

Da vi skulle adoptere vår datter på Sri Lanka i 1989, kom vi til et samfunn som var fullstendig av hengslene. Et ungdomsopprør mot regjeringen skapte fullt kaos, hoteller ble over natten omgjort til provisoriske fengsler. Titusener forsvant for alltid, elvene fløt av lik, det var rusa soldater og politifolk på alle gatehjørner. Mens de tamilske tigrene i nordøst benyttet anledningen til å slakte ned sine tamilske rivaler.

Kontrasten mellom vår personlige familielykke og det bestialske dramaet som forgikk rundt oss kunne knapt ha vært større. Michael Ondatje har skrevet en øm og vakker bok om menneskene som var involvert i dette grusomme dramaet Anil´s Ghost. En bok som hjalp oss til å forstå at det menneskelige lever videre også i tider der frykten og uhyrligheten rår grunnen.

Hvilket ord mangler i den norske ordboken?

Som spjælete førsteklassing ble jeg  hyrt som rorskar av bestefaren min. Vi skulle tjene oss rike som kjøpmenn på å sette kveiteline. Bestefar var snill som dagen var lang, men totalt blottet for tålmodighet. Det kompenserte han for med et usedvanlig velutviklet kolerisk temperament. Den første gangen vi dro opp lina uten å se snurten av ei kveite lyste gamlingen hele fjorden så heftig i bann at jeg i ettertid har forstått at det må ha dreid seg om et nordnorsk grunnfag i bannskap.

Den andre gangen det skjedde var det så vidt jeg klarte å hindre gamlingen i å kaste linestampen på havet. Da ga han meg et mellomfag i nordnorsk bannskap mens han roet seg ned.

Tredje gang skulle vi til handelsmannen, en langtur som gjorde at gamlingen hekta sin gamle påhenger ”Gikta” på spissbåten. Det forundra meg atskillig at hele fiskeværet sto på kaia da vi skulle dra. Etter hvert gikk grunnen opp for meg. ”Gikta” nektet å starte uansett hva gubben fant på, og i et siste, desperat forsøk prøvde gubben å banne faenskapen i gang igjen. Karfolket på kaia smilte skjevere og skjevere og bredere og bredere, til gamlingen pisket seg opp i et crescendo som var så voldsomt at ”Gikta” startet i purt selvforsvar.

Da vi tøffet ut hørte jeg en av karene på kaia si til kameraten sin: Han va steike go´ i dag, gamlingen!

Da skjønte jeg at kronen var satt på verket, og at jeg nå var vel gjennom også hovedfag i nordnorsk bannskap. Når man sammenholder disse barndomsminnene med det innledende spørsmålet, er det åpenbart ikke bare ett enkelt ord som mangler i den norske ordboken.

Det mangler et helt vokabular.

Hvilket medlem går pinnen til?

Min gamle venn Norvald Tveit, med følgende tilleggsspørsmål:

Er den lille fotballmagikeren Messi større enn selv den store Cantona?

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no
Org nr: 971 287 188

Dramatikerforbundet © 2019 Alle rettigheter. | Personvernerklæring | Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.

WordPress fra wp-hosting.no