Fortsatt unge og lovende


Sesong 1 av Unge Lovende er blitt belønnet med høye seertall og Gullrutens manuspris. Nå er gjengen i gang med opptak av sesong 2. 

En travel Mads Løken skriver for tiden på sesong 2 sammen med Siri Seljeseth, samtidig som serien går i opptak.

– Planen var å være ferdig før opptak, men sånn er det ikke blitt, sier han og legger til at det ikke er noen fordeler med å skrive underveis.

Løken, Mads i Barcelona (2)

Mads Løken. Foto: Privat

– Kanskje noen ville svart ja, men jeg kan egentlig ikke se noen fordeler. Det avføder egentlig bare stress å måtte bruke tid på justeringer, mens man egentlig burde ha landet de siste tingene. Det er ikke helt optimalt.

Skyhøye forventninger

Når det er sagt er jobbingen med Unge Lovende noe Mads Løken setter høyt. Han hadde allerede jobbet i Monster Scripted en stund da Siri Seljeseth kom og presenterte  prosjektet sitt.

– Jeg husker at jeg umiddelbart falt for ideen. Etter å ha jobbet mye med lettbeint humor hadde jeg lyst til å bevege meg mer i retning av drama, så jeg spurte rett og slett om å få være med  – og er veldig glad for at jeg fikk lov til det, sier Løken.

Det til tross for at skrivingen av sesong 2 har vært det mest krevende han har vært med på.

– Først og fremst fordi vi har hatt skyhøye forventninger til oss selv etter at sesong 1 ble en suksess. Man har selvfølgelig lyst til å toppe det, gi folk det de forventer og gjerne mer enn det. 

En ny måte å tenke på

For det er mange som har hatt en formening om hvordan sesong 2 burde være, i følge Løken.

– Vi har gått mange runder for å finne det rette uttrykket. Dessuten er sesong 2 av et litt annet format enn det jeg er vant til å jobbe med, sier Løken og utdyper.

– Fordi hele serien ble lagt ut på nett samtidig som den gikk på tv, opplevde vi at mange så hele serien i et jafs – altså på en kveld eller to. Det har gjort at vi i denne omgang har tenkt mer i retning av en tre timers spillefilm, enn seks halvtimer. For meg som nesten utelukkende har jobbet med halvtimes formatet, der vi forholder oss til regler som at en historie må ha minst tre beats, har vi nå tenkt annerledes. Vi har turt å stole på at folk ikke nødvendigvis har glemt en historie selv om vi ikke er innom den tre ganger. Med færre holdepunkter har vi turt å eksperimentere i større grad, noe som har vært inspirerende, men også utfordrende nettopp fordi vi ikke har forholdt oss til en fast “mal.”

Relasjoner og karriere

Seljeseth og Løken hadde tenkt ganske mye på sesong 2 før de satte i gang å jobbe med de nye episodene.

– Når man begynner å jobbe ender man imidlertid fort opp med nye historier. Men vi har holdt fast ved at de ulike karakterene skal ha to historier hver; gjerne noe relasjonelt på den ene siden og karrière på den andre. Det gjelder også å finne ut hvor vi skal komme inn og hvor vi går ut. Seerne skal på en måte få lov å følge karakterene over en periode, eller i en tidslomme om du vil, men det er ikke nødvendigvis slik at det handler om de aller største tingene i livet. Men vi prøver selvsagt å finne en handling som er interessant; ikke minst få historiene til å gå opp med hverandre. Vi hadde en intensjon om at karakterene skulle ha flere scener sammen denne gangen – for å gi en følelse av at de betydde mer for hverandre enn i forrige sesong, men det har vært ganske vanskelig. De har sine sterke historier hver for seg.

Unge lovende, ny sesong

Unge lovende, sesong 2. Karakterene er primært de samme. Foto: NRK

Karakterene er primært de samme.

– Noen biroller er med videre, men vi har også noen nye.

Mindre humor, mer drama

Selv om Løken alltid har hatt klokketro på Unge Lovende er han takknemlig for at serien har hatt suksess.

– Man vet jo aldri – og for å være ærlig visste jeg ikke at det skulle bli så fint. Det er et aller annet med stemningen, musikken – ja man får jo ikke opplevelsen av det før alt er ferdig. Serien skulle dessuten bli mer humorpreget enn hva den har blitt; NRK hadde jo primært bestilt humordramaserie. Da jeg så resultatet føltes det friskt.

– Hvor mange sesonger ser du for deg at det blir?

– Foreløpig har vi tenkt videre til sesong 3. Karakterene våre er jo i midten av 20-årene, og det er kanskje en grense for hvor mange sesonger vi kan lage om folk i denne aldersgruppen. Det vil tiden vise.

 

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.