Dramatikerne utfordres


Lansering husdramatikerprogrammet Brattberg mfl foto siv svendsen

Noen av de utvalgte. Fra venstre: Lisa Lie,
Oda Fiskum, Fredrik Brattberg og Eirik Fauske.

– Jeg liker vanligvis ikke å slippe ting før jeg er sikker på at de er ferdige, så dette blir en stor utfordring for meg, sier Fredrik Brattberg.

Han er en av seksten dramatikere som er kommet gjennom nåløyet i Dramatikkens hus sitt Husdramatikerprogram. Nylig ble samtlige seksten lansert for en fullsatt storsal på huset.

Foto: Silje Underhaug Fosseli

Det hersket en viss usikkerhet i forkant. Etter turbulensen rundt avgangen til den forrige kunstneriske lederen Kai Johnsen, var de nye lederne Line Rosvoll og Siri Senje spente på responsen.

Mange søknader

– Dette tilhører fortiden og er ikke så mye å snakke om. Likevel kan vi ikke overse at huset for litt over ett år siden faktisk ble konfrontert med et boikottopprop fra 14 norske dramatikere. Vi håpet på 30-40 søknader, men endte opp med 79! fortalte Rosvoll og Senje da jeg møtte dem før offentliggjøringen av navnene.

– Jeg tror vi kan si at Dramatikkens hus er på skinner igjen etter en vanskelig periode. Folk vil hit. Mange dramatikere søker et hjem. Ikke for å bli pleiet, men for at de skal tilføre huset noe. Møte hverandre og finne inspirasjon i det, være med og programmere scenene våre. De skal rett og slett være i førersetet i egne forfatterskap, sier Rosvoll og Senje, som tror dette dekker et stort behov, både hos dramatikerne og hos teatrene.

– Vi har hatt samtaler med mange teatersjefer som uttrykker stor takknemlighet og begeistring for at vi påtar oss denne jobben. Utviklingsarbeidet er jo i liten grad et satsingsområde på institusjonene, der høy produksjonstakt står sentralt.

Fredrik Brattberg vakte munterhet i salen da han la ut om sine repetitive metoder i skrivingen. Stykket Tilbakekomstene, som han fikk Ibsenprisen for i 2012, handler om et foreldrepar som sørger over at deres eneste sønn er gått bort. Men en dag ringer det på døra og der står sønnen. Gjensynsgleden er stor og det feires. Men så dør sønnen igjen og foreldrene sørger, litt mindre enn forrige gang. Men heldigvis står sønnen i levende live på døra igjen etter en stund. Gleden er stor, men litt mindre stor enn forrige gang. Dette gjentar seg, igjen og igjen…

Stor frihet

Brattberg er opprinnelig komponist og bruker den musikalske repetisjonen som metode i Tilbakekomstene. Jeg spør han om hva han er blitt forespeilet i det programmet han nå er blitt en del av.

– Det er nok ingen som ennå vet hundre prosent hva dette vil innebære. Vi står veldig fritt til å bruke det på den måten som kjennes best for oss. Det er bare å begynne å skrive og sende ting inn etter hvert. Men der andre må vente i minst 6 uker vil jeg få respons omtrent umiddelbart. Det blir lagt til rette for workhops og lesninger for publikum underveis. Vi som skriver skal jobbe sammen og bruke hverandre, gjerne holde foredrag for hverandre. Men ingenting av dette er oppmøtepliktig, selv om vi selvfølgelig ikke bare kan ta pengene og stikke.

Å bli del av et dramatikerkollektiv er en ny situasjon for Brattberg, som i likhet med forfattere flest jobber med sine tekster i ensomhet.

Utfordring

– Dette er helt klart en stor utfordring. Jeg liker vanligvis ikke å slippe ting før jeg er sikker på at de er ferdige. Men her er det lagt opp til at andre skal gå inn i teksten på et tidligere stadium. Det er en annen og uvant måte å jobbe på for meg. Men forhåpentlig vil det gjøre meg til en bedre dramatiker, sier Fredrik Brattberg.

– Det føles deilig å være del av et teater. Det har jeg aldri vært før. Med utgangspunkt i min daglige tilværelse i Porsgrunn gleder jeg meg til å bli del av et miljø i Oslo.

Programmet har en tidsramme på to år, hvor hver deltaker vil få utbetalt 50.000 kroner i halvåret.

– Her på huset vil de få tilgang til alle de funksjonene som en dramatiker trenger i et utviklingsarbeid: Regissør, dramaturg, skuespillere, rom og tekniker. De vil få tid og rom og vil kunne jobbe på egne premisser. Det blir et inkubasjonsrom for det som skal foregå seinere ute i virkeligheten, sier Line Rosvoll og Siri Senje.

*****

De seksten dramatikerne i programmet er: 
Hans Petter Blad, Fredrik Brattberg, Kristin Auestad Danielsen, Eirik Fauske, Oda Fiskum, Toril Goksøyr, Kristofer Grønskag, Liv Heløe, Rønnaug Kleiva, Lisa Lie, Miriam Prestøy Lie, Camilla Martens, Kate Pendry, Kristian Lykkeslet Strømskag, Maria Tryti Vennerød og Demian Vitanza.

Bildet på forsiden:
Fra lanseringen av husdramatikerprogrammet, Dramatikkens hus

 

 

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Postadresse
Postboks 579 Sentrum
0105 Oslo

Besøksadresse
Rådhusgata 7
0105 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.