Dag Johan Haugerud


Jeg har aldri klart å rangere kunstopplevelser, jeg ha aldri klart å rangere noe som helst.

Dag Johan Haugerud

Født 1964, bor i Oslo

 

 

Hva holder du på med nå?

Jeg klipper en film, redigerer et manus.

Hvordan ser arbeidsplassen din ut?

Det varierer. Som regel er det en lampe, en stol, et bord. Men om jeg f. eks er på et lite hotellrom, er det bare en seng. Da kan det hende noen banker på døren, og en person kommer inn og sier: ”Can I clean your room?” ”No,” svarer jeg da. ”Can you come back later?”

Din største kunstopplevelse?

Jeg har aldri klart å rangere kunstopplevelser, jeg har aldri klart å rangere noe som helst, hverken farger eller matretter, eller andre ting folk ber meg om å rangere. Jeg syns det er begrensende og vil ikke at noen skal avskrive meg bare fordi jeg en gang kom til å svare at favorittfargen min var beige, bare fordi det føltes sånn den dagen. Det varierer hva jeg liker, det kommer an på hvor jeg er i livet og hvilke erfaringer jeg har opparbeidet meg. Og på dagsformen, ikke minst. Både min egen og kunstens.

Hvilket ord mangler i den norske ordboken?

”Hen.” Men det er nok på vei inn. Det burde ha vært inne for lengst, først og fremst på grunn av det helt opplagte, at folk som har en kjønnsidentitet som ikke dekkes av begrepene ”mann” eller ”kvinne” skal få et pronomen som gir dem en plass i språket og verden. Men også fordi språket er sementerende og opprettholder inngrodde oppfatninger og fordommer som vi hverken er tjent med eller står inne for.  Et eksempel: La oss si at jeg har vært hos fastlegen min for hodepine, påført meg av mennesker som vil at jeg skal rangere kunstopplevelsene mine, og la oss si at jeg forteller om dette legebesøket til en venn, som stiller oppfølgingsspørsmålet: ”Ga han deg en resept på Voltaren?” Da blir jeg nødt til å forklare at fastlegen min er en kvinne. Og så er vi inne i en unødvendig krangel, hvor jeg anklager hen for å tenke i kjønnsstereotyper.

Dersom ordet ”hen” blir innarbeidet, vil man kanskje, om ca. 47 år, ikke automatisk utgå fra at en lege er en mann, og man vil slippe sånne diskusjoner.

Hvilket medlem går pinnen til?

 Beate Grimsrud

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Telefaks: 22 42 03 56

Forbundet: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2018 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.