Årets avslutningsfilm i Haugesund


Studentfilmen «Når jeg faller», laget av Den norske filmskolens første masterkull, får æren av å avslutte filmfestivalen i Haugesund 24. august. Her forteller manusforfatter Kristian Landmark om skriveprosessen.

Kristian Landmark, manusforfatter. Foto: Andre Løyning

Kristian Landmark, manusforfatter.
Foto: André Løyning

– Skriveprosessen med «Når jeg faller» foregikk over to år. Historien var opprinnelig basert på en idé av regissør Magnus Meyer Arnesen.
Dette har for meg vært en særskilt lærerik prosess, spesielt med tanke på å stole på karakterene i en nedtonet historie.

Det er en svakhet jeg har hatt som manusforfatter at jeg blander inn «ytre dramatiske påfunn», og det var også i denne prosessen gjentatte ganger fristende. Filmen slik den fremstår nå anser jeg både engasjerende og dramatisk, men den er dramatisk på en ny måte i forhold til prosjekter jeg tidligere har vært involvert i, og dette er verdifull lærdom jeg vil ta med meg videre. Ettersom dette var en masterproduksjon ble prosessen fulgt av erfarne rådgivere fra filmbransjen. Vi fikk en unik mulighet til å være på «laben» lenge – der hele teamet og rådgiverne deltok i de innledende diskusjonene om tematikken og hvor vi ville med historien. Hvorfor vi ville fortelle akkurat denne historien.

Karakteren Joachim har vært interessant å jobbe med. Den skjulte rusmisbrukeren. Han som tilsynelatende fungerer i samfunnet, men går sakte, men sikkert til grunne. Han som egentlig ikke har hatt noen «grunn» til å ruse seg. Han som kommer fra en stabil familie som elsker ham, og der alt ligger til rette for at han skal fikse livet, men så har han likevel valgt rusen. Kanskje er skammen enda større, når det ikke finnes en grunn? Historien om denne skjulte rusmisbrukeren er viktig, synes vi. Et annet interessant aspekt ved karakteren Joachim er at han på mange måter ikke «går opp». Det gjør jo ikke vi mennesker heller alltid, for å si det mildt, men jeg har nok i for stor grad tidligere vært ute etter å finne «cause and effect»-løsninger i karakterer og deres historie. Gjøre dem for «logiske». I Joachim er nettopp det irrasjonelle, det for meg nesten uforståelige, blitt det aller mest interessante, avslutter Kristian Landmark.

«Når jeg faller» er produsert av Den norske filmskolen. SF Studios er distributør. Ordinær kinopremiere blir 21. september.

Manus: Kristian Landmark
Manus og regi: Magnus Meyer Arnesen
Foto: Ivar Taim
Produsenter: Gyda Velvin Myklebust og Magnus Kristiansen
Musikk: David Stephen Grant

På rollelisten: Preben Hodneland, Marius Aandal Pedersen, Alexandra Gjerpen, Vidar Sandem og Morten Svartveit.

Bildet på forsiden er fotografert av: André Løyning.

1 kommentarLegg inn dine
  1. Dette manusprosjektet forekommer meg å være en utprøving av en nokså grunn, psykologisk forhåndskunnskap.

Legg inn kommentar

Vennligst oppgi ditt navn

Ditt navn er påkrevd

Vennligst oppgi en gyldig epostadresse

En epostadresse er påkrevd

Vennligst legg inn din melding

NORSKE DRAMATIKERES FORBUND - WRITERS GUILD OF NORWAY

Besøks- og postaddresse:
Kronprinsens gate 17
0251 Oslo

Telefon: 22 47 89 50
Epost: post@dramatiker.no

Dramatikerforbundet © 2019 Alle rettigheter. Ansvarlig redaktør: Monica Boracco.